Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zimné športy

Vlhová po chybách získala v obráku 7 bodov, vyhrala Brignoneová

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová, archívne foto. Foto: TASR/Pavel Neubauer

V siedmom podujatí obrovského slalomu Vlhová zabrala po šiesty raz a celkovo sa do 30-ky v tejto disciplíne pod hlavičkou SP dostala siedmykrát.

Kronplatz 24. januára (TASR) - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová opäť bodovala v obrovskom slalome Svetového pohára. V utorok v talianskom Kronplatzi obsadila 24. miesto so stratou 3,13 s na víťaznú Talianku Federicu Brignoneovú a získala 7 bodov.

V siedmom podujatí obrovského slalomu Vlhová zabrala po šiesty raz a celkovo sa do 30-ky v tejto disciplíne pod hlavičkou SP dostala siedmykrát. Úspešná reprezentantka je v tejto disciplíne štrnásta a v celkovom poradí SP sa udržala v prvej desiatke, pred ňou na 9. priečke je Veronika Velez-Zuzulová.

Víťazná domáca zjazdárka slávila svoj druhý triumf v obrovskom slalome a tretí celkovo vo svojej kariére v SP. Triumfovala s náskokom 55 stotín na Francúzku Tessu Worleyovú, tretia bola Brignoneovej krajanka Marta Bassinová (+0,57 s). "Som šťastná, že sa na pódium dostala aj Marta, stáť na stupňoch s krajankou a doma, to bol vždy môj sen. Publikum bolo skvelé, hnalo nás vpred. Nikdy predtým som po prvom kole neviedla a sama som veľmi prekvapená, ako som sa s tým dokázala vyrovnať," vyjadrila s v cieli do televíznych kamier víťazná Talianka. V poradí disciplíny je stále na čele Worleyová, v celkovej klasifikácii SP je na čele stále Američanka Mikaela Shiffrinová, ale už iba so 130-bodovým náskokom pred obhajujúcou Švajčiarkou Larou Gutovou.

Preteky boli dramatické, v 2. kole sa ešte pred Vlhovou dostala na čelo Švédka Sara Hectorová, ktorá zašla senzačne a dlho viedla. Až Shiffrinová, deviata po prvom kole sa dostala pred ňu a keďže ale stratila sekundu, zdalo sa, že zmena na čele dlho nevydrží. Chyby americkej hviezdy však vyplývali z mimoriadne postavených bránok v strmej časti, kde nasledujúce pretekárky zlyhávali oveľa viac. Až štvrtá po 1. kole, Švajčiarka Lara Gutová svoju priamu rivalku v boji o veľký glóbus SP odsunula, ale v zatvorených bránkach mala tiež problém udržať vysoký oblúk. Podobne ďalšie tri pretekárky a hoci sa všetky tri dostali na pódium a udržali si svoje pozície, svojou jazdou presvedčila iba víťazka. Tá sa po chybe v hornej časti dostala do časového závozu, ktorý potom premenila na suverénne víťazstvo práve excelentným prejazdom strminy.

Dvadsaťjedenročná Vlhová zašla v 1. kole 25. čas a na vedúcu Brignoneovú stratila 2,52 s. Nemala šťastie vo štvrtej bránke, kde chytila "háčik" a na chvíľu jej rozhodilo lyže. Drobná chybička sa však prejavila výrazne, keďže išlo o plochý úsek, kde je dôležitá čistá jazda v pravidelnom rytme. Na prvom medzičase stratila 4 desatiny a napokon sa jej manko vyšplhalo na údaj, ktorý ju od prvej desiatky delil presne poldruha sekundy. V druhej jazde jej naopak nevyšiel nájazd do strminy, kde to príliš "zahranila a o pár metrov ďalej sa dostala hlboko pod bránku. Jej strata bola už pod dojazde výrazná a zaradila sa až na 4. pozíciu, z ktorej ju potom väčšina súperiek odsúvala až na konečnú, ktorou si polepšila o jednu priečku.

Výsledky obrovského slalomu SP v Kronplatzi:

1. Federica Brignoneová (Tal.) 2:10,05 min, 2. Tessa Worleyová (Fr.) +0,55 s, 3. Marta Bassinová (Tal.) +0,57, 4. Lara Gutová (švaj.) 0,76, 5. Mikaela Shiffrinová (USA) +1,09, 6. Sara Hectorová (Švéd.) +1,11, 7. Bernadette Schildová (Rak.) +1,19, 8. Irene Curtoniová (Tal.) +1,50, 9. Camille Rastová (Švaj.) +1,76, 10. Viktoria Rebensburgová (Nem.) +1,79, ... 24. Petra VLHOVÁ (SR) +3,13

Celkové poradie SP (po 23 z 37 podujatí):
1. Shiffrinová 1053 bodov, 2. Gutová 923, 3. Worleyová 688, 4. Sofia Goggiová (Tal.) 629, 5. Ilka Štuhecová (Slovin.) 625, 6. Tina Weiratherová (Licht.) 536, ... 9. Veronika VELEZ-ZUZULOVÁ (SR) 435, 10. VLHOVÁ 391

Poradie v obr. slalome (po 7 z 9 podujatí):
1. Worleyová 580 bodov, 2. Shiffrinová 460, 3. Gutová 360, 4. Goggiová 289, 5. Bassinová 265, 6. Brignoneová 190, ... 14. VLHOVÁ 120