Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zimné športy

Vlhová najviac vďačí rodičom: Bez nich to na Slovensku nejde

Na snímke uprostred slovenská lyžiarka Petra Vlhová, víťazka veľkého krištáľového glóbusu FIS v zjazdovom lyžovaní za sezónu 2020/2021, zľava rodičia Igor Vlha a Zuzana Vlhová, druhý sprava brat Boris Vlha s priateľkou Simonou Jágerskou počas tlačovej konferencie v Bratislave 23. marca 2021. Foto: TASR - Martin Baumann

Ďalší dôležitý článok realizačného tímu je brat Boris. S Petrou vyrastal, spolu trénovali v lyžiarskom klube v Jasnej a už od juniorských čias sa podieľal na jej najvýznamnejších úspechoch.

Bratislava 23. marca (TASR) - Petra Vlhová vďačí za zisk veľkého krištáľového glóbusu najmä svojim lyžiarskym schopnostiam, no ako zdôrazňuje, bez podpory rodiny a tímu by na takýto úspech nikdy nemohla ani len pomýšľať. Najviac ďakuje rodičom, ktorí ju podporovali od prvých lyžiarskych krokov a rozvíjali jej talent.

"Rodina je pre mňa základ všetkého. Bez rodičov by som nemala žiadne takéto výsledky. Mrzí ma to, ale na Slovensku nemá športovec bez rodičov, ktorí obetujú úplne všetko a dajú do toho neskutočné peniaze, žiadnu šancu využiť svoj talent. Rodičia pre mňa znamenajú všetko. Vďaka nim dokazujem, že som najlepšia na svete," zdôraznila čerstvá celková víťazka Svetového pohára 2020/2021.



Šéf úspešného tímu je otec lyžiarskej hviezdy Igor Vlha. Ten pred piatimi rokmi urobil dôležité rozhodnutie, keď u Petry nečakane skončil tréner Ivan Iľanovský a na jeho miesto angažoval Livia Magoniho. Taliansky kouč v minulosti priviedol Slovinku Tinu Mazeovú k veľkému glóbusu a u Vlhovej rýchlo spoznal potenciál, že by sa jej mohol podariť dosiahnuť rovnaký úspech. A ten prišiel, po sobotnom slalome v Lenzerheide bol zisk trofeje na svete. To, že putovala na Slovensko, bola v lyžiarskom svete nečakaná vec. Viaceré alpské veľmoci nevedeli stráviť, že im trofej uchmatla reprezentantka z malej lyžiarskej krajiny. "Mnohé veľké tímy nám ani negratulovali," prezradil Igor Vlha: "Je to u nich prirodzené. Oni nás tak berú. Podľa nich bolo nereálne, aby niekto zo Slovenska mohol získať veľký glóbus. Považovali to za nemožné. V rakúskom tíme pracovalo 22 ľudí, v našom šesť. Je to prirodzené, že na vás budú zazerať a nie vás chváliť. Neviem, aký majú systém, ale asi sme im to všetko nabúrali. Nejaká rodina zo Slovenska prerušila hegemóniu Talianov, Francúzov, Nemcov, Švajčiarov a Rakúšanov. Je to tak."

Ďalší dôležitý článok realizačného tímu je brat Boris. S Petrou vyrastal, spolu trénovali v lyžiarskom klube v Jasnej a už od juniorských čias sa podieľal na jej najvýznamnejších úspechoch. Pomáhal jej so servisom lyží, bol dôležitou psychickou podporou: "Aktívne som pri Peti desať rokov. Po slalome v Lenzerheide mi prebehlo hlavou, čo všetko sme spolu zažili. Blysli sa mi všetky dobré emócie i zlé momenty, po ktorých to Peťa nevzdala. Vtedy som stál pri nej a podporil ju, aby bojovala, že to má význam. Nikdy sa netreba vzdávať, ale ísť si stále za svojím snom. A teraz vidíme výsledok." Na ten je hrdá aj mama Zuzana: "Je úžasné, čo naša dcéra dosiahla. Sme veľmi radi. Určite som hrdá na všetkých, na celý tím, aj na manžela, ktorý ho vyskladal. Sme všetci šťastní a hrdí."

Nová lyžiarska kráľovná vidí za svojím úspechom tvrdú prácu všetkých ľudí, ktorí pri nej stoja. Vďaka nim sa namiešal ten správny víťazný mix: "Keby som nemala Borisa, nebola by som v takej pohode na štarte. Bez rodičov by som tu nebola. Bez dobrých servismanov by mi nemal kto pripraviť dobré lyže. Mohla by som jazdiť, koľko chcem a takéto výsledky by som nikdy nemala. Výbornú robotu odviedla aj moja mentálna koučka, ktorá ma pripravila z mentálnej stránky. Pomáha mi veľa ľudí, vďaka nim som tam, kde som. Vodca toho všetkého je Livio Magoni, má obrovskú zásluhu na zisku veľkého glóbusu. Bol to jeho veľký cieľ, priviezť ho na Slovensko. Veľmi sa z toho tešil."

Vlhová verí, že zisk krištáľovej trofeje bude obrovskou inšpiráciou pre mladých, že sa na lyžovanie vrhne viac detí a pomôže to tomuto športu. A to pod gesciou Zväzu slovenského lyžovania (ZSL), do ktorého prestúpila. "Verím, že Zväz slovenského lyžovania bude mojím novým zväzom. Som šťastná, že môžem byť vzorom, najmä pre deti a mládež, pretože to je naša budúcnosť. Dúfam, že bude čo najviac detí lyžovať, že ich to bude baviť. A že budú vidieť, že aj keď to niekedy nejde, že sa oplatí stále bojovať. Život je aj o tom, že človek zažije aj pády, ale vyhrá ten, kto sa nikdy nevzdá a bude bojovať do konca. Chcela by som, aby toto ľudia vedeli a aby mali vo mne dobrý vzor. Mňa teší, keď môžem robiť ľuďom radosť."