Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zimné športy

Vlhová po sezóne: Začala som lepšie lyžovať

Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová pózuje s medailami za druhé miesto v celkovom poradí obrovského slalomu žien (vpravo) a v celkovom poradí Svetového pohára v alpskom lyžovaní v zimnom stredisku Soldeu v Andorre v nedeľu 17. marca 2019. Foto: TASR - Martin Baumann

K malým glóbusom mala relatívne ďaleko, ale to len preto, že súťaží vo vrcholnej ére Mikaely Shiffrinovej. Obe sa tlačia i ťahajú, Petra zatiaľ robí viac chybičiek.

Soldeu 17. marca (TASR) - Sezóna bola skvelá. Tieto slová a úsmev Petry Vlhovej v andorrskom Soldeu demonštrovali, že ambiciózna lyžiarka nelieta v nebesiach, ale stojí v lyžiarkach pevne na lyžiach a na snehu. Aj keď vo Svetovom pohári nezískala okrem pretekových víťazstiev žiadnu trofej, je majsterka sveta a 14 pódiových vystúpení v jednej zime, to je proste nadplán. Vo všetkých troch disciplínach, v ktorých v prestížnom seriáli štartovala.

K malým glóbusom mala relatívne ďaleko, ale to len preto, že súťaží vo vrcholnej ére Mikaely Shiffrinovej. Obe sa tlačia i ťahajú, Petra zatiaľ robí viac chybičiek, aj keď s tými zaváhaniami to je tiež relatívne. Veď 23-ročná slovenská zjazdárka dokončila všetkých 20 súťaží sezóny v SP a nevyšla jej len ľadovcová predstihovka v Söldene, kde ju pre časový limit neregistrovali medzi bodujúcimi. Potom však nasledovalo 19 umiestnení v TOP10, plus všetky tri druhy medailí v troch štartoch na MS.

Aj preto, že Petra Vlhová dokáže tie zaváhania veľmi rýchlo napraviť. Lyže i telo "spacifikuje" už v nasledujúcom oblúku a časovú "večnosť" stratí málokedy. "Ono to je tak, že keď je človek v nejakom tempe a riskuje, tak aj keď prichádzajú chyby, vie sa s nimi rýchlo vyrovnať. Možno keby nešiel v takom nasadení a bez rizika, tak by pri chybách vypadol. Áno, chyby robím, ale viem sa z nich rýchlo dostať, sama som prekvapená... Proste robím, čo môžem," zdôraznila pre TASR.

To je aj vysvetlenie pódiových úspechov. Preto mohla ísť vždy za víťazstvom a podarilo sa jej päťkrát. Ba čo viac, aj tieto triumfy v SP si podelila do špeciálneho, obrovského a paralelného slalomu. "Áno, sezóna bola skvelá. Zase som sa niečo naučila. Včera som si po slalome povedala, že v tejto disciplíne som mala jedno piate miesto a ináč som bola vždy na pódiu. Aj keď som nebola s niektorými jazdami spokojná, aj tak to je úžasné. V obrovskom slalome som začala víťaziť trochu neskôr, ale cítim sa v ňom výborne. Áno, aj v ňom tam ešte sú chybičky, ktoré treba doladiť. Ale ideme pokračovať na tom, na čo sme doteraz robili. Azda niečo aj pridáme, ale treba tvrdo pracovať," povedala Vlhová.

Samozrejme, že po takejto sezóne sa v tíme Ski Vlha nič zásadné nezmení a taliansky tréner Livio Magoni môže pokračovať na zdokonaľovaní toho, čo v pomerne krátkom čase rozvil. V priebehu dvoch sezón spravil z "obrákarky" druhého až tretieho sledu majsterku sveta a druhú ženu sezóny v SP. "Neviem, čím to je, ale všeobecne sa dá povedať, že som začala lepšie lyžovať. Cítim sa v obráku ako doma na tréningu i v pretekoch. Dostala som sa do pohody, to mi umožnilo podávať výkony. Do toho sme zmenili lyže a to bol vlastne hlavný dôvod. Keď to zhrniem - lyže, pohoda a sebadôvera. Potom to ide, ale ak si niekto myslí, že to je len tak, že to ide ľahko, tak sa mýli. Za tým je veľa roboty a vôle, spolupráca a bojový duch v tíme. Jasné, že toto bude takto pokračovať a aj dúfam, že aj fungovať," zdôrazňuje Vlhová, ktorá na novej sezóne začína pracovať už v nasledujúcich dňoch.

A za pochodu testovania lyží možno začne už riešiť aj aprílovú dovolenku.