Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zimné športy

Vlhová v obráku tentoraz 13.: Som rada, že stále bodujem

Na snímke slovenská reprezentantka Petra Vlhová v prvom kole obrovského slalomu žien alpského Svetového pohára v rakúskom Semmeringu 28. decembra 2016. Foto: TASR – Pavel Neubauer

Víťazkou pretekov sa stala Mikaela Shiffrinová, ktorá zopakovala svoje prvenstvo z utorka.

Semmering 28. decembra (TASR) - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová bodovala aj v piatom obrovskom slalome prebiehajúcej sezóny Svetového pohára. V stredu v rakúskom Semmeringu obsadila 13. miesto a nadviazala tak na ôsmu priečku z utorkovej súťaže, ktorá bola náhradou za zrušené podujatie vo francúzskom Courcheveli.

Víťazkou pretekov sa stala Mikaela Shiffrinová, ktorá zopakovala svoje prvenstvo z utorka. Američanka dosiahla svoj tretí obrákový triumf a celkovo 25. v pretekoch SP. Druhá skončila opäť Francúzka Tessa Worleyová (+0,15 s), na pódiu ich doplnila tretia Nemka Viktoria Rebensburgová (+0,18). Vlhová zaostala za Shiffrinovou v súčte 1,42 s a dosiahla šieste bodované umiestnenie v obrovskom slalome v kariére. Dvadsaťjedenročná Slovenka je v priebežnom poradí disciplíny 12. a v celkovej klasifikácii figuruje na ôsmej priečke.

Vlhová sa musela vyrovnať s náročnými podmienkami a hustým snežením. Napriek tomu predviedla v 1. kole so štartovým číslom 25 vydarenú jazdu. Vyšiel jej najmä kľúčový nájazd do strminy, keď si v pravotočivej bránke udržala najtesnejšiu líniu a nabrala potrebnú rýchlosť do strednej pasáže. Po prvej jazde jej priebežne patrila ôsma pozícia, keď za vedúcou Shiffrinovou zaostala o 80 stotín. "Konečne som predviedla moju jazdu. Dá sa to aj v takýchto podmienkach, ktoré sú veľmi ťažké, fúka a sneží. Snažila som sa to neriešiť a ísť naplno aj prvú jazdu, aby som si vypracovala lepšiu pozíciu do druhého kola. Oddýchnem si a druhé kolo pôjdem naplno, nemám čo stratiť, môžem si len zlepšiť umiestnenie. Trať je tvrdá, iba miestami sa trocha rozbíja," zhodnotila Slovenka.

V 2. kole začala Vlhová opäť razantne, za pokračujúceho hustého sneženia a stále v horšej viditeľnosti však viackrát vyšla z optimálnej línie a postupne nabaľovala stratu. V cieli sa zaradila na priebežne šieste miesto za vedúcu Nórku Ragnhild Mowinckelovú. Napokon ju ešte odsunulo sedem pretekárok, v porovnaní s 1. kolom klesla o päť priečok. "Skončila som do pätnásteho miesta a získala som ďalšie body, takže sa to snažím brať pozitívne. Mohlo to byť aj lepšie, keďže som konečne išla dobre prvé kolo a v druhom som sa ešte mohla zlepšiť, ale nepodarilo sa to. Nevadí, mám za sebou ďalšie preteky a stále bodujem, takže som rada," povedala Vlhová.

Shiffrinová po suverénnom kraľovaní v slalomových bránkach začína demonštrovať svoje majstrovstvo aj v najtechnickejšej alpskej disciplíne. V jej priebežnom hodnotení stráca na vedúcu Worleyovú už iba 35 bodov, v celkovom poradí SP zvýšila náskok na druhú Švajčiarku Laru Gutovú na 115 bodov. "Boli to veľmi náročné podmienky, veľa som toho nevidela, množstvo vĺn som zaregistrovala až v poslednej chvíli. Snažila som sa hlavne nevyletieť zo stopy. Som veľmi šťastná. Už sa teším na štvrtkový slalom, večerné preteky mám rada, navyše tento svah patrí medzi moje obľúbené," uviedla Shiffrinová pre ORF.

Vo štvrtok je v Semmeringu na programe slalom pod umelým osvetlením (15.00/18.00).

Výsledky stredajšieho obrovského slalomu SP žien v Semmeringu:

1. Mikaela Shiffrinová (USA) 2:09,40 min.,
2. Tessa Worleyová (Fr.) +0,15,
3. Viktoria Rebensburgová (Nem.) +0,18,
4. Ragnhild Mowinckelová (Nór.) +0,23,
5. Stephanie Brunnerová (Rak.) +0,38,
6. Lara Gutová (Švajč.) +0,57,
7. Marie-Michele Gagnonová (Kan.) +0,59,
8. Manuela Mölggová (Tal.) +0,94,
9. Federica Brignoneová (Tal.) +0,96,
10. Ricarda Haaserová (Rak.) +1,00,
..., 13. Petra VLHOVÁ (SR) +1,42

Celkové poradie SP (po 14 z 37 súťaží):
1. Shiffrinová 698 b.,
2. Gutová 583,
3. Ilka Štuhecová (Slovin.) 495,
4. Sofia Goggiová (Tal.) 467,
5. Worleyová (Fr.) 463,
6. Tina Weiratherová (Licht.) 367,
..., 8. VLHOVÁ 254,
13. Veronika VELEZ-ZUZULOVÁ (SR) 210

Poradie v obr. slalome (5 z 9):
1. Worleyová 400 b.,
2. Shiffrinová 365,
3. Gutová 250,
4. Marta Bassinová (Tal.) 205,
5. Goggiová 185,
6. Brunnerová 143,
..., 12. VLHOVÁ 113