Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zimné športy

Vo Wisle štartuje SP aj s uzdraveným Wellingerom, obhajcom je Kraft

Nemecký skokan na lyžiach Andreas Wellinger, archívna snímka. Foto: TASR/AP

V kalendári celkovo figuruje 33 podujatí.

Wisla 19. novembra (TASR) - Sobotňajšou súťažou družstiev v poľskom stredisku Wisla bez slovenskej účasti odštartuje nový ročník Svetového pohára v skokoch na lyžiach. V kalendári celkovo figuruje 33 podujatí. Na prelome decembra a januára sa pozornosť fanúšikov upriami na tradičné Turné štyroch mostíkov v Nemecku a Rakúsku.

Do kalendára SP pribudli dve podujatia v Pekingu - dejisku ZOH 2022. Súťaže v japonskom Sappore zrušili pre pandémiu koronavírusu. Finále prestížneho seriálu je na programe 26.-28. marca na mamuťom mostíku v Planici. Už 11.- 13. decembra bude slovinský rezort dejiskom MS v letoch na lyžiach. Vrcholom sezóny budú MS v severských lyžiarskych disciplínach v nemeckom Oberstdorfe (23. februára - 7. marca).

Obhajcom veľkého glóbusu je Rakúšan Stefan Kraft, ktorý môže zopakovať kúsok Janneho Ahonena. Fínovi sa ako doposiaľ poslednému podarilo vyhrať SP dvakrát za sebou. Kraft v uplynulej sezóne triumfoval na piatich podujatiach. Hoci mal počas leta problémy s chrbtom, opäť má tie najvyššie ambície. "Mal som výpadok v tréningu a absolvoval som o 200 či 300 skokov menej ako v uplynulých rokoch. Napriek tomu som však optimista. Som hladný po ďalších úspechoch. Chcem opäť patriť k najlepším v skokanskom kolotoči a na vrcholných podujatiach bojovať o medaily," uviedol 27-ročný Rakúšan pre agentúru APA.

K najvážnejším súperom Krafta v boji o celkové prvenstvo v SP by mali patriť Nemci Kurt Geiger či Markus Eisenbichler. Vo Wisle nebude chýbať ani ich krajan Andreas Wellinger, ktorý pre vážne zranenie kolena vynechal celú uplynulú sezónu. "Už sa neviem dočkať návratu. Naposledy som súťažil v marci 2019. Po 18-mesačnej prestávke je najvyšší čas opäť okúsiť atmosféru pretekov. Bolo to pre mňa veľmi náročné obdobie. Pred štartom sezóny som usilovne trénoval. Dôležité je, že telo dobre reagovalo na záťaž," citovala slová olympijského šampióna zo ZOH 2018 v Pjongčangu oficiálna webová stránka Medzinárodnej lyžiarskej federácie fis-ski.com.

Na popredné umiestnenie si brúsia zuby aj Poliaci Kamil Stoch, Dawid Kubacki či Piotr Zyla. Karty chcú zamiešať aj Nóri Daniel- Andre Tande či Halvor Egner Granerud. Tande mal skvelý vstup do ročníka 2019/2020, potom však prišla výsledková kríza a v konečnom poradí napokon skončil až na deviatom mieste. Slovinci sa budú opäť spoliehať najmä na Petra Prevca. Držiteľ veľkého glóbusu z roku 2016 na záverečnom podujatí uplynulej sezóny v nórskom Lillehammeri ukončil vyše trojročné čakanie na víťazstvo. Japonským lídrom bude Rjoju Kobajaši, 48-ročný veterán Noriaki Kasai sa nedostal do nominácie na ouvertúru SP.

Kalendár podujatí Svetového pohára v skokoch na lyžiach v sezóne 2020/2021:



21.-22. novembra Wisla (Poľ.) súťaž družstiev + súťaž jednotlivcov

28.-29. novembra Ruka (Fín.) 2x súťaž jednotlivcov

5.-6. decembra Nižnij Tagiľ (Rus.) 2x súťaž jednotlivcov

19.-20. decembra Engelberg (Švajč.) 2x súťaž jednotlivcov

29. decembra Oberstdorf (Nem.) 1. diel Turné štyroch mostíkov

1. januára Garmisch-Partenkirchen (Nem.) 2. diel Turné štyroch mostíkov

3. januára Innsbruck (Rak.) 3. diel Turné štyroch mostíkov

6. januára Bischofshofen (Rak.) 4. diel Turné štyroch mostíkov

9.-10. januára Titisee-Neustadt (Nem.) 2x súťaž jednotlivcov

16.-17. januára Zakopane (Poľ.) súťaž družstiev + súťaž jednotlivcov

23.-24. januára Lahti (Fín.) súťaž družstiev + súťaž jednotlivcov

30.-31. januára Willingen (Nem.) 2x súťaž jednotlivcov

13.-14. februára Peking (Čína) 2x súťaž jednotlivcov

19.-20. februára Rašnov (Rum.) súťaž jednotlivcov + súťaž miešaných družstiev

13.-14. marca Oslo (Nór.) súťaž družstiev + súťaž jednotlivcov

16. marca Lillehammer (Nór.) súťaž jednotlivcov

18. marca Trondheim (Nór.) súťaž jednotlivcov

20.-21. marca Vikersund (Nór.) lety, súťaž družstiev + súťaž a jednotlivcov

26.-28. marca Planica (Slov.) lety, 2x súťaž jednotlivcov + súťaž družstiev