Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zimné športy

Zjazdy mužov pod Matterhornom zrušili, preteky zmaril hustý dážď

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Historický zjazd cez dve krajiny mal okoreniť kalendár alpského SP. Po mužoch sa majú zo Švajčiarska do Talianska vydať aj ženy 5. a 6. novembra.

Zermatt 22. októbra (TASR) - Organizátori zrušili dva mužské zjazdy Svetového pohára so štartom vo švajčiarskom Zermatte a cieľom v talianskej Cervinii, ktoré sa mali uskutočniť budúci víkend 29. a 30. októbra. Hlavnou príčinou sú nepriaznivé poveternostné podmienky pod Matterhornom.

"Po záverečnej snehovej kontrole rozhodli riaditeľ pretekov FIS Hannes Trinkl a asistent Raimund Plancker o zrušení podujatia. Dôvodom je nedostatok snehu a bezpečnostná situácia na zjazdovke," uviedla Medzinárodná lyžiarska a snoubordová federácia (FIS) na svojej oficiálnej webstránke. Podľa organizátorov je trať na ľadovcovej časti svahu pripravená, ale v spodnej pasáži v uplynulých dňoch husto pršalo. Zjazdovka od konca ľadovca až po cieľ nie je pripravená na preteky a usporiadatelia nedokážu za daného stavu garantovať bezpečnosť pretekárov. "Logisticky a organizačne sme boli pripravení. Na trati urobil tím maximum, žiaľ, príroda je vždy silnejšia než človek," povedal šéf organizačného výboru Franz Julen.

Historický zjazd cez dve krajiny mal okoreniť kalendár alpského SP. Po mužoch sa majú zo Švajčiarska do Talianska vydať aj ženy 5. a 6. novembra. Organizátori robia všetko pre to, aby sa aspoň ženské zjazdy pod Matterhornom uskutočnili podľa plánu. Záverečná snehová kontrola sa má konať 25. októbra.