Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zimné športy

Holandská Achtereelteová získala zlato v rýchlokorčulovaní na 3000 m

Holandská rýchlokorčuliarka Carlijn Achtereekteová. Foto: TAS/AP

Totálny triumf Holanďaniek podčiarkli strieborná Ireen Wüstová (+0,08) a bronzová Antoinette de Jongová (+0,81).

Pjongčang 10. februára (TASR) - Holandská rýchlokorčuliarka Carlijn Achtereekteová získala zlatú medailu v pretekoch na 3000 m na ZOH v Pjongčangu časom 3:59,21 min. Totálny triumf Holanďaniek podčiarkli strieborná Ireen Wüstová (+0,08) a bronzová Antoinette de Jongová (+0,81).

"Zlatá medaila, je to fantastický pocit. Ani tomu nemôžem uveriť. Cítila som sa dobre, pomyslela som si, že dnes musím predviesť najlepšiu jazdu môjho života a aj sa mi to podarilo. Je úžasné, že sme tri krajanky na pódiu," povedala Achtereekteová. V silnom holandskom tíme nepatrila k favoritkám na triumf, no ako povedala, táto pozícia jej sedí. "Je to pre mňa jednoduchšie, sústredím sa na seba a idem si svoje tempo. Išla som presne podľa svojho plánu," dodala.

Hlavná favoritka a obhajkyňa trofeje zo Soči Wüstová nakoniec zobrala striebro. Na méte 2600 m mala lepší čas ako jej krajanka, ale v cieli bola nakoniec o čosi pomalšia. "Išla som na zlato, ale posledné kolo bolo veľmi ťažké a nezvládla som to. Mala by som byť šťastná a budem šťastná za striebro, ale pôvodne som si išla pre zlato, takže som aj trochu sklamaná," uviedla štvornásobná olympijská víťazka a deväťnásobná medailistka.

Na korčuliarskom ovále v Kangnungu zostala tesne za stupňami víťazov Češka Martina Sáblíková, na bronz jej chýbalo 52 stotín sekundy. Nezaznamenala tak medailový hetrik na tejto trati, keď predtým triumfovala vo Vancouveri 2010 a pred štyrmi rokmi v Soči bola strieborná.

"Je to pre mňa obrovské sklamanie, nemôžem povedať nič iné. Po zlate z Vancouveru a striebre zo Soči štvrté miesto. Nie, nebolo to ďaleko, ale na viac som dnes proste nemala. Pred pretekmi som počítala, že pokojne môžem skončiť až ôsma, ale štvrté miesto mrzí najviac. Snažila som sa robiť, čo som mohla, ale bohužiaľ... Čas je pritom dobrý. Myslím si, že išlo o moju najlepšiu 'trojku' v sezóne. Cítila som sa dobre, nemôžem povedať, že by som urobila nejakú chybu, alebo že by som mohla niekde viac zabrať. Proste to iba nestačilo," citoval Sáblikovú portál idnes.cz.

Rýchlokorčuľovanie

ženy - 3000 m:
1. Carlijn Achtereekteová (Hol.) 3:59,21 min,
2. Ireen Wüstová (Hol.) +0,08,
3. Antoinette de Jongová (Hol.) +0,81,
4. Martina Sáblíková (ČR) +1,33,
5. Miho Takagiová (Jap.) +2,14,
6. Ivanie Blondinová (Kan.) +4,93,
7. Isabelle Weidemannová (Kan.) +5,05,
8. Ajano Satová (Jap.) +5,14,
9. Claudia Pechsteinová (Nem.) +5,28,
10. Natalia Voroninová (OŠR) +6,64