Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zimné športy

Beh na lyžiach: Najtradičnejší zimný šport aj s päticou Slovákov

Na snímke slovenská bežkyňa na lyžiach Alena Procházková pred odchodom prvej časti výpravy na ZOH 2018 v Pjongčangu v Bratislave 31. januára 2018. Foto: TASR/Dano Veselský

Slovensko v Pjongčangu reprezentuje pätica Alena Procházková, Barbora Klementová, Peter Mlynár, Andrej Segeč a Miroslav Šulek.

Bratislava 10. februára (TASR) - Ako zvyčajne, dvanásť medailových kolekcií rozdajú na ZOH v Pjongčangu v najklasickejšom zimnom športe - behu na lyžiach. Súboje v bielej stope odštartujú v areáli Alpensia hneď v úvodnú sobotu skiatlonom žien a vyvrcholia v záverečný deň hier behom žien na 30 km klasicky s hromadným štartom. Kráľovská mužská disciplína, 50 km klasicky, sa pôjde tentoraz už deň predtým v sobotu 24. februára. V porovnaní s predchádzajúcimi hrami v Soči nenastali okrem pravidelnej rotácie techník v jednotlivých disciplínach žiadne zmeny v programe.

Slovensko v Pjongčangu reprezentuje pätica Alena Procházková, Barbora Klementová, Peter Mlynár, Andrej Segeč a Miroslav Šulek. Je to o jedného súťažiaceho viac ako pred štyrmi rokmi v Soči, kde najprenikavejší výsledok dosiahol pri svojej rozlúčke pod piatimi kruhmi Martin Bajčičák - na 50 km voľne skončil na 14. mieste. Spokojná pred štyrmi rokmi nenohla byť Alena Procházková, ktorá sa vo svojom najobľúbenejšom šprinte nepredrala cez sito kvalifikácie (39. miesto). Skúsená 33-ročná olympionička sa teraz predstaví už na svojich štvrtých hrách a je opäť najväčšou nádejou slovenskej bežeckej výpravy. Na štart šprintu klasickou technikou sa postaví v utorok 14. februára, základným cieľom je dostať sa do tridsiatky najlepších. Zvyšok výpravy má skromnejšie ambície.

Slováci v samostatnej ére pod piatimi kruhmi v behu na lyžiach nikdy nechýbali. Najlepšími výsledkami sú tri ôsme miesta - na korčuliarskej pätnástke v Lillehammeri 1994 ho dosiahla Alžbeta Havrančíková, v Turíne 2006 v skiatlone Martin Bajčičák, ktorý rovnaké umiestnenie v talianskom stredisku zopakoval aj v tímšprinte dvojíc s Ivanom Bátorym. Historicky je ale najúspešnejšou Slovenkou Gabriela Svobodová-Sekajová, ktorá bola v roku 1984 v Sarajeve členkou striebornej štafety niekdajšieho Československa.

Medzi topfavoritov na cenné kovy patria tradične Nóri, ktorí pred štyrmi rokmi v Soči nazbierali najviac olympijských titulov (5) a spolu so Švédmi aj najviac medailí (11). Darí sa im aj v aktuálnej sezóne - v seriáli SP je medzi ženami na čele Heidi Wengová pred krajankou Ingvild Flugstad Östbergovou, medzi mužmi kraľuje celkovému poradiu Johannes Hösflot Klaebo a tretí je Martin Johnsrud Sundby. Do bojov o medaily chce prehovoriť aj v dobrej forme sa prezentujúci Švajčiar Dario Cologna, či Kanaďan Alex Harvey. Medzi ženami netreba zabúdať na Američanku Jessicu Digginsovú, Nórku Marit Björgenovú, Fínku Kristu Pärmäkoskiovú i Švédku Charlotte Kallovú.

Beh na lyžiach má svoje korene podľa nástenných malieb objavených v minulom storočí v Rusku už vyše 6000 rokov. Od roku 1500 sú bežky súčasťou výbavy švédskej armády a do roku 1767 sa datujú prvé vojenské preteky v Nórsku. Bežecké lyžovanie bolo prirodzenou súčasťou premiérovej zimnej olympiády v Chamonix 1924, kde sa súťažilo na 18 a 50 km trati. Od ZOH 1952 v Oslo bojujú o medaily aj ženy a od Calgary v roku 1988 sa medailové disciplíny delia podľa techniky na voľné a klasické.