Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia

Prvá zastávka I. Matoviča a A. Hlinu na Tour de Roma bola v Lomničke

Alojz Hlina a Igor Matovič v rámci Tour de Roma zavítali do Lomničky Foto: Adam Rohaľ/TASR

Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky Igor Matovič a Alojz Hlina v rámci Tur de Roma navštívia Žehru, Lomničku, Luník IX a Jarovnice

Lomnička 17. júla (TASR) - Poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Igor Matovič sa spolu s poslaneckým kolegom Alojzom Hlinom vybrali na cestu po slovenských rómskych osadách s cieľom poznať ich život a problémy.

Prvá zastávka Tour de Roma bola v pondelok 16. júla v Lomničke (okres Stará Ľubovňa), kde žije až 98 percent Rómov. Poslanci sa stretli s predstaviteľmi obce a popoludní venovali svoj čas obyvateľom, s ktorými diskutovali v miestnej základnej škole. „Podľa toho, čo vravela pani riaditeľka školy, tak monitor deviateho ročníka skončil v celku dobre, alebo povedzme priemerne na Slovensku. A to si myslím, že je dosť slušný výkon,“ povedal pre Školský servis TASR Igor Matovič. „Je mi jasné, že keď sa povie, že 40 percent detí je mentálne zaostalých a sú v špeciálnej škole, tak to je na pováženie. Podľa Matoviča je dobrý výkon zo zvyšku detí vychovať plus-mínus rovnako vzdelané deti ako v majoritnej spoločnosti, kde sú pozitívne príklady lepšie. Podľa jeho tvrdení je súčasný systém, keď rodič dostane odmenu za to, že pošle svoje dieťa do školy zvrátený. Skôr by sa mali trestať tí rodičia, ktorí nepošlú svoje deti do školy a potrestať ich tým, že sa im siahne na sociálne dávky.
Igor Matovič a Alojz Hlina na návšteve v Lomničke v okrese Stará Ľubovňa
Foto: Adam Rohaľ/TASR
Upozornil aj na chyby nastavenia súčasného sociálneho systému.
Rómski obyvatelia Lomničky v okrese Stará Ľubovňa
Foto: Adam Rohaľ/TASR

Alojz Hlina zasa vidí šancu pre rómske deti vo vzdelaní, a neschvaľuje zrušenie sociálnych dávok. "Otázka stojí, či máme toľko času a energie robiť osvetu na všetkých frontoch a čakať, či to rodičia pochopia, že je šanca vo vzdelaní, alebo im pomôcť trošku motiváciou, že je ten príplatok. Naozaj by som bol opatrný v tomto mierne populistickom kroku, že toto by malo zásadným spôsobom riešiť situáciu, no nebude riešiť. A možno tým tie deti (odobratím príplatkov) vzďaľujeme od niečo lepšej budúcnosti, dodal Hlina.

Návšteva poslancov NR SR Igora Matoviča a Alojza Hlinu v Lomničke



Adam Rohaľ, ZŠ s MŠ Podolínec