Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia ZOH 2018

Filc o kauze Országh: Malo sa to upratať vo vnútri zväzu

Na snímke Ján Filc. Foto: TASR/Jakub Kotian

Bývalý tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Ján Filc nečakal, že až desať zástupcov z Tipsport Ligy sa objaví na ZOH 2018 v Pjongčangu.

Bratislava 24. januára (TASR) - Bývalého trénera slovenskej hokejovej reprezentácie Jána Filca nominácia na ZOH v Pjongčangu prekvapila. Nečakal v nej až desať zástupcov z Tipsport Ligy, no verí, že tí si svoje posty obhája. Zároveň ho však mrzí konflikt medzi klubmi v najvyššej súťaži a reprezentáciou, ten sa mal podľa neho riešiť inak.

Kauzu najskôr odštartovalo presunutie prestupového termínu v TL, ktorý Výkonný výbor Slovenského zväzu ľadového hokeja (VV SZĽH) presunul na 1. marca. Toto rozhodnutie následne vetoval prezident SZĽH Martin Kohút. Vzápätí sa vedenie HC'05 iClinic Banská Bystrica rozhodlo neuvoľniť pre potreby slovenskej reprezentácie svojho trénera Vladimíra Országha. Toto rozhodnutie iniciovalo VV SZĽH k mimoriadnemu stretnutiu, ktoré bude vo štvrtok. Bystričania napokon súhlasili, že ak kluby zahlasujú za preloženie štyroch ligových kôl počas zimnej olympiády, pustia Országha do Pjongčangu. "Myslím si, že sa okolo toho urobil zbytočne veľký rozruch, ktorý sa cez médiá dostal von. To sa dalo všetko pekne upratať vo vnútri zväzu, keby sa pragmatickejšie pristúpilo k faktom, ktoré vznikli v dôsledku nominácie a presunu prestupového termínu. Je to škoda, pretože nám to nerobí radosť a nerobí to ani dobre pre fanúšikov. Ale som rád, že sa našlo riešenie, ktoré vyhovie všetkým, aj keď v takejto situácii sa ideálne riešenie nenájde asi nikdy. Mali by sme sa sústrediť na to, ako to robiť čo najlepšie," povedal Filc a dodal: "O tom, že sa hrá počas olympiády, rozhodli samotné kluby. Môj osobný názor je, že sa to mohlo skombinovať. Olympiáda je zaujímavá od určitého momentu. Takže sa mohlo hrať len niekoľko zápasov, ale to si myslím, že sa teraz práve takýmto spôsobom vyrieši."

Trénera, ktorý priviedol slovenských hokejistov k zlatým a strieborným medailám na MS, prekvapil v nominácii veľký počet hráčov z domácej súťaže. "Je to prekvapujúce. Ale sú tam mladí hráči a pokiaľ tomu odovzdajú to, čo je nevyhnutné, tak by mohli byť dobrým doplnením. Skúsení hráči by mali byť pripravení tak, ako sa to od nich očakáva. Verím, že zvládneme hlavne zápas so Slovinskom, kde by sme mali byť papierový favorit," uviedol Filc.

Menoslov hráčov trénera Craiga Ramsaya vyvolal medzi fanúšikmi polemiku, niektorým v nej chýbajú bratia Hudáčkovci. "Na základe minuloročného svetového šampionátu ma ich neúčasť veľmi neprekvapuje. Nominácia by mala byť robená na základe aktuálnej formy a výkonnosti. Takže pohľad na niektorých hráčov je tak trochu subjektívny. Pri brankároch mali tréneri bohatý výber a pri útočníkoch je potrebné vidieť aj to, ako zapadajú do určitej koncepcie. Tú má tréner Craig Ramsay jasnú a trvá na určitých veciach. Voľnomyšlienkárstvo si v nej nepripúšťa. Možno aj to bol dôvod, prečo tam nie je Libor," myslí si 64-ročný kouč.

Rovnako ako neúčasť Hudáčkovcov však prekvapilo aj to, že sa do výberu nedostal žiaden hráč Slovana Bratislava. "Je to fiasko viac pre hráčov, ako pre Slovan. Ich výkonnosť v sezóne nebola podľa predstáv. Ale chcem povedať, že tak ako bola myšlienka Slovana pri vstupe do KHL, že by mal vychovávať hráčov pre reprezentáciu, tak by sa jeho vedenie malo k nej vrátiť a malo by popremýšľať, ako to prepojiť," uzavrel Filc.