Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia ZOH 2018

ZOH: Kazár 34. v pretekoch na 20 km, Otčenáš dokončil cez kŕče

Slovenský biatlonista Matej Kazár na trati vytrvalostných pretekov na 20 km počas XXIII. zimných olympijských hier 15. februára 2018 v juhokórejskom Pjongčangu. Foto: TASR - Michal Svítok

Slovákom nevyšla streľba a aj bežecky zaostávali.

Pjongčang 15. februára (TASR) - Vo vytrvalostných pretekoch mužov sa na 20 km trati stal olympijským víťazom Nór Johannes Thingnes Boe, od strieborného Slovinca Jakova Faka ho delilo 5,5 sekundy a od bronzového Rakúšana Dominika Landertingera 14,2. Zo štvorice slovenských biatlonistov skončil v Pjongčangu najlepšie 34. Matej Kazár (+3:48,6), 84. dobehol Martin Otčenáš (+9:12,2), 85. Michal Šima (+9:48,5) a 86. Tomáš Hasilla (+10:51,4).

Biatlonový areál v Alpensii musel v jednom dni zvládnuť až dvoje vytrvalostných pretekov, keď k pôvodnému termínu mužov sa priradili aj ženy. Po veľkej slovenskej radosti zo striebra Anastasie Kuzminovej a 5. miesta Paulíny Fialkovej sa o podobný prienik snažili aj slovenskí muži, aj keď to mali v tvrdej konkurencii nesmierne ťažké a ani jeden zo štvorice nepatril k favoritom. Prekvapiť v pomerne priaznivom počasí s mínus tromi stupňami mohli najmä Otčenáš a Kazár, ani im sa to však nepodarilo.

Okruh favoritov sa v najdlhšej disciplíne medzi 86 štartujúcimi nemenil, opäť sa v ňom skloňovali osvedčené mená s M. Fourcadem, s Nórmi, Nemcami. V tejto sezóne sa na pódiu v seriáli Svetového pohára presadili po dvakrát Fourcade i T. Boe, obaja nazbierali rovnaký počet bodov a obaja aj v konečnom poradí obsadili prvé miesta. Okrem nich už len Francúz Fillon Maillet a Čech Moravec vyskočili s druhými miestami na stupeň. V histórii ZOH sa len raz stalo, že v tejto disciplíne niekto dvakrát zvíťazil, to už však bolo veľmi dávno v rokoch 1968 a 1972 zásluhou Nóra Solberga. Zopakovať jeho double však teraz mohol M. Fourcade, zlatý v Soči, 'odstrelil' si ho však dvoma záverečnými výstrelmi. Vlani na MS sa ovenčil zlatom Američan Bailley, tentoraz strelecky rozkývaný, podobné prekvapenie sa nevylučovalo ani teraz.

Johannes Thingnes Boe
Foto: TASR/AP


Bol to práve Bailley, ktorý ako jeden z prvých si zmaril šance hneď v úvode po dvoch chybách na ležových terčoch. Tretí netrafil J.T.Boe, ktorý túžil konečne sa po neúspechoch v predchádzajúcich dvoch pretekoch presadiť. S dvoma nepresnými ranami začal zle aj Nemec Schempp, naopak M. Fourcade s istotou prekonal prvú prekážku.

Po dvoch streľbách najviac upútali v dôkladnom mierení Fourcade, neznámy Nelin, Samuelsson, Peiffer, T. Boe, Fak, Lindström a ďalší, Nór Svendsen si zmaril nádeje na prvom a piatom terči v prvej streľbe stojmo. V tretej položke ležmo neustále vládol Fourcade, Nelin, T. Boe, Fak, Lindström, Landertinger, Moravec, Anev, S. Gow pokračovali v neomylných ranách, no medzi nich sa vnoril J.T. Boe, aj keď mu konto zaťažila z prvej streleckej položky jedna trestná minúta.

Lindström prišiel o štvrté miesto na prvom stojkovom terči v záverečnej polohe stojmo, Moravec na treťom, J.T.Boe minul druhý, no skvelým finišom stratu úplne zlikvidoval. Čakalo sa na absolútne čistého strelca a nepodarilo sa to ani Fourcademu s omylmi na úplne posledných dvoch terčoch, T. Boeovi na prvom a piatom. V tom momente mal najbližšie k zlatu skvelý bežec 24-ročný J.T. Boe. Pozoruhodnú kariéru napokon vyšperkoval premiérovou olympijskou medailou a hneď najtrblietavejšieho lesku, aj keď po poslednej streľbe boli na medzičase dvaja neomylní strelci rýchlejší, o 8,2 Landertinger a o 4,3 sekundy Fak.

Slovákom nevyšla streľba a aj bežecky zaostávali. Otčenáš po nevybielenom hneď prvom terči (strelecká bilancia 1-2-0-2) minul aj druhý a piaty stojkový a už to mal veľmi ťažké, navyše ďalšie minúty navyše pridal pri záverečnej streleckej snahe. Kazár (0-1-1-0) sa pomýlil pri druhej streľbe na piatom terči, pri tretej opäť na piatom. "Chcelo to aspoň o jednu chybu menej, bolo by to veselšie. Som celkom spokojný, keby ešte beh vyšiel lepšie, ale aj ten som absolvoval v rámci mojich možností. Dokázal som udržať hlavu na všetky štyri streľby. Vietor sa menil, raz fúkalo, inokedy nie, bolo potrebné správne reagovať. Toto sú preteky o streľbe, takže je to pre hlavu náročné," povedal Kazár v cieľových priestoroch. Hasilla (3-1-3-2) a Šima (1-1-2-2) skončili spolu s Otčenášom, ktorý dokončil cez silné kŕče v nohách, až na úplnom spodku výsledkovej listiny.


Výsledky:
vytrvalostné preteky mužov na 20 km:
1. Johannes Thingnes Boe (Nór.) 48:03,8 (2 tr. min),
2. Jakov Fak (Slovin.) +5,5 (0),
3. Dominik Landertinger (Rak.) 14,2 (0),
4. Sebastian Samuelsson (Švéd.) 29,1 (1),
5. Martin Fourcade (Fr.) 42,4 (2),
6. Benjamin Weger (Švajč.) 48,6 (1),
7. Michal Krčmář (ČR) 1:15,5 (1),
8. Fredrik Lindstrom (Švéd.) 1:22,1 (1),
9. Erik Lesser (Nem.) 1:27,3 (1),
10. Emil Hegle Svendsen (Nór.) 1:36,7 (2),
...34. Matej KAZÁR 3:48,6 (2),
84. Martin OTČENÁŠ 9:12,2 (5),
85. Michal ŠIMA 9:48,5 (6),
86. Tomáš HASILLA (všetci SR) 10:51,4 (9)