Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia ZOH 2018

Adam Žampa neštartoval v súťaži tímov na MS, na ZOH chce prispieť

Na snímke slovenský lyžiar Adam Žampa v cieli 2. kola slalomu mužov v chorvátskom Záhrebe 4. januára 2018. Foto: TASR/Martin Baumann

Medailu vyjazdili Velez-Zuzulová, Vlhová, Matej Falat a Andreas Žampa. Ako členovia družstva ju dostali aj Tereza Jančová a Adam Žampa, hoci nezasiahli do bojov na trati.

Záhreb 5. januára (TASR) - Petra Vlhová s Veronikou Velez-Zuzulovou by mali tvoriť hviezdnu časť slovenskej lyžiarskej reprezentácie na zimných olympijských hrách v Pjongčangu. Pre výsledok v súťaži tímov je však podstatný tiež príspevok mužskej polovice, tak ako sa to podarilo pri striebornom úspechu na majstrovstvách sveta 2017 v St. Moritzi.

Medailu vyjazdili Velez-Zuzulová, Vlhová, Matej Falat a Andreas Žampa. Ako členovia družstva ju dostali aj Tereza Jančová a Adam Žampa, hoci nezasiahli do bojov na trati. "V prvom rade som sa veľmi tešil, že dievčatá a chalani získali striebro a vyjazdili ho vlastne aj pre mňa. Určite to však nepovažujem za môj osobný úspech. Aj keď ma teší, že aj ja mám striebornú medailu, ale moje ciele sú najmä v individualizme. Verím, že v olympijskej tímovej súťaži, ktorá na nás čaká, budem môcť prispieť aj ja čo najlepšími jazdami. Dúfam, že pomôžem, aby sme spoločne urobili čo najlepší výsledok," povedal starší z bratskej dvojice Žampovcov pre TASR v Záhrebe, kde vo štvrtkovom slalome dosiahol 21. priečkou svoje najlepšie umiestnenie v sezóne Svetového pohára.

Vo štvrtkovom slalome Falat s vysokým štartovým číslom nedokončil prvé kolo. Nie je to po prvý raz, napriek tomu práve na vrcholnom podujatí zažiaril v úlohe, ktorú prevzal po nedoliečenom Adamovi. Vicemajster sveta v súťaži tímov by rád podobný úspech zažil aj na olympijskom fóre a už v piatok z Chorvátska odletel na Východoázijský pohár do Kórejskej republiky, kde zotrvá do 17. januára. "Budem sa snažiť o zlepšenie bodov FIS a postavenie v slalomovom rebríčku. Úvod sezóny bol fajn, najmä prvé preteky SP vo Fínsku. Potom boli trocha horšie výsledky, ale teraz si myslím, že mi to opäť začína ísť a dostávam sa do dobrej formy. Verím, že sa kvalifikujem na ZOH a istotne tam budeme mať silný tím," uviedol Falat.

Dobrá správa pre slovenské lyžovanie aj s výhľadom na olympijskú súťaž tímov je očakávaný návrat Velez-Zuzulovej po zranení kolena. Hoci ten sa neuskutoční v najbližších slalomoch v slovinskej Kranjskej Gore ani rakúskom Flachau, ale zrejme až na olympijskej generálke koncom januára vo švajčiarskom Lenzerheide. "V športe sa nikdy nič neplánuje, v športe a obzvlášť v lyžovaní nikdy nič netreba očakávať. Určite máme šancu, aby sme urobili super výsledok, ale rozhodne si netreba pripúšťať tlak," dodal Adam Žampa pre TASR.

Súťaž tímov v Pjongčangu je na programe 24. februára. Štart v nej záleží na rebríčku Pohára národov, ktorý sa uzatvorí 22. januára. Slovensko sa po záhrebských slalomoch nachádza na desiatej pozícii, predstaví sa šestnásť družstiev.