Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia ZOH 2018

Športový arbitrážny súd začal prejednávať prípady potrestaných Rusov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Jednotlivé prípady by mal skúmať v ženevskom konferenčnom centre do soboty alebo nedele.

Berlín 22. januára (TASR) - Športový arbitrážny súd v Lausanne (CAS) začal v pondelok s prerokúvaním prípadov 39 ruských športovcov, ktorí sa odvolali voči doživotnému zákazu štartu na olympiáde v súvislosti s rozsiahlym dopingovým škandálom. Jednotlivé prípady by mal skúmať v ženevskom konferenčnom centre do soboty alebo nedele.

Proti doživotnému olympijskému dištancu, ktorý udelil Medzinárodný olympijský výbor (MOV), sa odvolalo celkovo 42 ruských športovcov. Prípady troch biatlonistov, ktorí už ukončili kariéru, bude CAS riešiť neskôr. Športovci veria, že arbitrážny súd uzná ich odvolania, zruší tresty a umožní im štartovať na ZOH 2018, ktoré štartujú v Pjongčangu už 9. februára. CAS by mal oznámiť verdikt najneskôr do 2. februára.

Ako informovala agentúra DPA, 39 ruských športovcov zo siedmich športov neboli pri prejednávaní osobne prítomní. Zastupovala ich švajčiarska právnická firma Schellenberg Wittner.

MOV suspendoval Ruský olympijský výbor v súvislosti s dopingovými praktikami na ZOH 2014 v Soči a 43 športovcom z Ruska udelil doživotné olympijské tresty. Ostatní "čistí" ruskí športovci môžu štartovať v Pjongčangu, ale nie pod národnou vlajkou.