Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia ZOH 2018

Rusko neuvažuje o bojkote olympiády, chce pokračovať v dialógu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V Pjongčangu môžu štartovať iba ruskí športovci, ktorí sú podľa MOV čistí, aj to nie pod národnou vlajkou, ale iba s označením Olympijský športovec z Ruska.

Moskva 24. januára (TASR) - Rusko sa nechystá bojkotovať ZOH v Pjongčangu a namiesto toho chce diskutovať s Medzinárodným olympijským výborom (MOV) ohľadne spôsobilosti ruských športovcov zúčastniť sa na zimnej olympiáde. Uviedol to hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Peskov poskytol vyjadrenie po tom, čo MOV nepovolil viacerým prominentným ruským športovcom štartovať na ZOH v súvislosti s rozsiahlym dopingovým škandálom v krajine. V Kórejskej republike budú chýbať šesťnásobný olympijský šampión v šortreku Viktor Ahn, bežec na lyžiach Sergej Usťugov či biatlonista Anton Šipulin, brat slovenskej reprezentantky Anastasie Kuzminovej. Na zozname vyradených figurujú aj majstri sveta v rýchlokorčuľovaní Pavel Kuližnikov a Denis Juskov, na ZOH sa nemôžu predstaviť ani hokejisti Anton Belov, Valerij Ničuškin, Sergej Plotnikov, Michail Naumenkov či Alexej Bereglazov.

V Pjongčangu môžu štartovať iba ruskí športovci, ktorí sú podľa MOV "čistí", aj to nie pod národnou vlajkou, ale iba s označením "Olympijský športovec z Ruska". MOV používa striktné kritériá, na základe ktorých určuje, ktorý z ruských reprezentantov sa môže predstaviť pod piatimi kruhmi ako neutrálny športovec.

Vyradenie elitných ruských športovcov zo zoznamu účastníkov vyvolalo v krajine rozruch, ozvali sa aj hlasy vyzývajúce k bojkotu hier zo strany Ruska, no Kremeľ takéto úvahy napriek zložitej situácii rezolútne odmietol. "V súčasnosti je dôležité vyhnúť sa slovám ako bojkot. V každom prípade potrebujeme pokračovať v dialógu s MOV, potrebujeme s ním hovoriť a obhájiť si naše práva, ak je to možné," citovala Peskova agentúra TASS. "Je dôležité udržať si rozvahu, to musí byť na prvom mieste, aj vzhľadom na záujmy našich športovcov, ktorí sa rozhodli zúčastniť na olympiáde, ako aj všetkých, ktorí podporujú toto rozhodnutie," dodal.

Proti verdiktu MOV sa dotknutí športovci ohradili. "Som čistý. Vždy som bol čestný športovec, stovky krát som bol testovaný. Som veľmi sklamaný z tohto rozhodnutia," citovala agentúra DPA Juskova, trojnásobného majstra sveta v rýchlokorčuľovaní a držiteľa svetového rekordu na 1500 m.