Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia ZOH 2022

Českí hokejisti sa porovnali so Slovenskom: Za málo peňazí veľa muziky

Na snímke hráči Slovenska, zľava Juraj Slafkovský, Marek Hrivík, Peter Cehlárik, Peter Čerešňák a Michal Čajkovský oslavujú gól vo štvrťfinále olympijského turnaja v hokeji mužov USA - Slovensko na ZOH 2022 v Pekingu v stredu 16. februára 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Rozdielovým hráčom slovenského tímu bol aj 17-ročný Slafkovský, ktorý s piatimi gólmi vedie tabuľku strelcov na pekinských ZOH.

Bratislava 16. decembra (TASR) - Slovenskí hokejisti sa stredajším víťazstvom nad USA 3:2 po nájazdoch prebojovali druhýkrát v histórii do semifinále turnaja na ZOH. Tréner Craig Ramsay to dokázal s mužstvom, ktorého väčšinu tvoria hráči zo slovenskej a českej najvyššej súťaže. Všimli si to českí komentátori, ktorí sa hneď pustili do porovnania pekinských výsledkov oboch výberov kedysi spoločného štátu.

Česká reprezentácia, ktorá má na výber mnoho hráčov z rovnakých líg, na rozdiel od Slovenska skončila už v boji o play off, keď podľahla 2:4 Švajčiarsku, pričom pre Helvétov to bola jediná výhra v Pekingu. Česi obsadili konečné deviate miesto, čo je pre nich najhorší výsledok na ZOH v histórii samostatnosti aj federácie. Šesťnásobní majstri sveta (1996, 1999-2001, 2005 a 2010) a držitelia zlatých medailí zo ZOH 1998 v Nagane a bronzových z Turína 2006 sa za posledných päť rokov prebojovali na vrcholových podujatiach do najlepšej štvorky len dvakrát (ZOH 2018, MS 2019).
Na snímke vpravo hore tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Craig Ramsay a pod ním asistent trénera Ján Pardavý vo štvrťfinále olympijského turnaja v hokeji mužov USA - Slovensko na ZOH 2022 v Pekingu v stredu 16. februára 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák

Vo svojej analýze na webe televízie Nova český športový redaktor Jakub Martinovský vybral niekoľko rozdielových faktorov. "Asi každému už je jasné, že s českým hokejom je niečo dlhodobo zle a že nedokáže produkovať hráčov, ktorí by zvládli konkurovať svetovej špičke," uviedol. Následne nešetril chválou na slovenský hokej: "Výsledky slovenskej hokejovej reprezentácie dokazujú, že je možné mať za málo peňazí veľa muziky. V súpiske nášho východného suseda nájdeme 14 hráčov, ktorí pôsobia v českej alebo slovenskej najvyššej súťaži. Český tím ich mal v Pekingu šesť."
Na archívnej snímke z 15. februára 2022 český hokejista Lukáš Klok sa teší so spoluhráčmi po strelení gólu v kvalifikačnom zápase o štvrťfinále Česko - Švajčiarsko na ZOH 2022 v Pekingu.
Foto: TASR/AP

Z ďalších rozdielových faktorov spomenul komentátor brankárov či mladých hráčov. Na prvom postupe Slovenska medzi najlepšiu štvorku od ZOH 2010 vo Vancouveri mal obrovský podiel brankár Patrik Rybár. Ten dosiahol v štvrťfinálovom stretnutí úspešnosť zákrokov 94,29 percenta. Pre tím boli jeho zákroky kľúčové v predĺžení. Zlikvidoval v ňom niekoľko vyložených šancí a o niekoľko minúť neskôr aj všetky nájazdy USA. Rybár má na celom turnaji takmer 96- percentnú úspešnosť zákrokov, čo je ďaleko viac, než mal v rovnakom počte zápasov český gólman Šimon Hrubec (85,62%). Ten je síce jeden z najlepších brankárovej ruskej KHL, no v reprezentácii sa dlhodobo nevie presadiť.
Na snímke zľava hráč Slovenska Juraj Slafkovský a brankár USA Strauss Mann vo štvrťfinále olympijského turnaja v hokeji mužov USA - Slovensko na ZOH 2022 v Pekingu v stredu 16. februára 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák

Rozdielovým hráčom slovenského tímu bol aj 17-ročný Juraj Slafkovský, ktorý s piatimi gólmi vedie tabuľku strelcov na pekinských ZOH a pýta si vysoké miesto v prvom kole vstupného draftu zámorskej NHL. Česi síce strieľali veľa, no zo 150 pokusov premenili len desať a v ich kádri chýbali najproduktívnejší hráči tamojšej extraligy Filip Chlapík a Milan Gulaš. Pochvalu si zaslúži aj ďalší slovenský mladík, 18-ročný Šimon Nemec, ktorý si pripísal na turnaji asistenciu, keď bol práve so Slafkovským pri jedinom góle Slovákov do siete Švédska. Obaja podľa expertov vraj budú figurovať v najlepšej desiatke tohtoročného draftu NHL.