Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia ZOH 2022

Do Pekingu pocestujú štyria Slováci, Ninis sa vyrovná legendám

Na snímke zo 7. januára 2022 prebiehajúce prípravy zimných olympijských hier v Pekingu. Foto: TASR/AP

V Číne sa na olympijských hrách predstaví 106 sánkarov a sánkarok z 26 krajín.

Bratislava 10. januára (TASR) - Slovenskí sánkari majú definitívu štyroch miesteniek na zimné olympijské hry do Pekingu (4. – 20. februára 2022). Slovensko obsadí každú zo štyroch súťaží v tomto športe. V ľadovom tobogane v Jen-čchingu budú mať sánkari svoje preteky od 5. do 10. februára. Informoval o tom portál olympic.sk.

Medzinárodná sánkarská federácia (FIL) uzavrela kvalifikačný proces na ZOH po víkendových pretekoch Svetového pohára v lotyšskej Sigulde. V Číne sa predstaví 106 sánkarov a sánkarok z 26 krajín. Rakúsko, Lotyšsko, Nemecko a Ruský olympijský výbor majú k dispozícii maximálny počet desať miesteniek. Slovensko má istotu minimálne jedného pretekára, pretekárky i dvojice.
Na snímke slovenský sánkar Jozef Ninis počas tréningu pred začiatkom XXIII. zimných olympijských hier 7. februára 2018 v juhokórejskom Pjongčangu.
Foto: TASR - Martin Baumann

V olympijskej súťaži dostáva možnosť nastúpiť po 35 mužov a žien a osemnásť mužských dvojíc. V súťaži štafiet sa predstaví pravdepodobne štrnásť tímov, ktoré budú zložené z účastníkov individuálnych pretekov.

V súťaži mužov by sa mal v slovenských farbách predstaviť Jozef Ninis, ktorého čaká už piaty olympijský štart. Vstúpi do spoločnosti päťnásobných olympionikov – plavkyne Martiny Moravcovej, strelca Jozefa Gönciho, vodného slalomára Michala Martikána, sánkarky Márie Jasenčákovej, biatlonistky Martiny Halinárovej a bežcov na lyžiach Martina Bajčičáka a Ivana Bátoryho, ktorí sa predstavili na hrách päťkrát. Rekord drží so šiestimi účasťami Erik Vlček. Martin Tešovič sa síce prebojoval na vrcholné podujatie vo vzpieraní a boboch celkovo šesťkrát, reálne však štartoval len na štyroch.

V ženských pretekoch dostane šancu Katarína Šimoňáková a vo dvojiciach Tomáš Vaverčák s Matejom Zmijom. V zložení Ninis, Šimoňáková a Vaverčák/Zmij absolvujú Slováci aj preteky štafiet, v ktorých skončili v prvý januárový víkend na pretekoch Svetového pohára vo Winterbergu na 7. mieste.

Teoreticky by sa slovenský sánkarský tím mohol rozšíriť ešte o jedno miesto pre súťaž mužov, ak by odmietli pridelenú kvótu tri krajiny či ich zástupcovia. "FIL rozdeľuje miestenky na krajinu na základe výsledkov Svetového pohára. Slovensko je medzi čakateľmi na prípadnú dodatočnú miestenku tretie pod čiarou," pripomenul olympic.sk.