Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia ZOH 2022

Japonsko vyvolalo hnev Číny kritikou stavu ľudských práv pred OH

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Do začiatku zimných olympijských hier v Pekingu pritom ostáva len niekoľko dní.

Tokio 1. februára (TASR) - Japonský parlament schválil v utorok uznesenie o "vážnom porušovaní ľudských práv" v čínskej autonómnej oblasti Sin-ťiang a v Hongkongu. Informovala o tom japonská tlačová agentúra Kjódó a následne agentúra DPA. Do začiatku zimných olympijských hier v Pekingu pritom ostáva len niekoľko dní.

Uznesenie, schválené v dolnej komore japonského parlamentu, sa nezmieňuje o konkrétnych prípadoch porušovania ľudských práv ani o priamych výčitkách na adresu Číny.

Spomína však obavy v kruhoch medzinárodného spoločenstva zo zásahov do náboženskej slobody a z väznenia ľudí v Číne, píše Kjódó.

Peking označil toto uznesenie "vo svojej podstate za mimoriadne podlé" – takto sa vyjadril hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Čao Li-ťien.

"Je to neúcta k faktom a pravde, toto uznesenie zlomyseľne očierňuje stav ľudských práv v Číne, hrubo porušuje medzinárodné právo a základné normy, ktoré vládnu v medzinárodných vzťahoch, a závažne zasahuje do vnútorných záležitostí Číny," dodal hovorca.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Čínu kritizuje medzinárodné spoločenstvo okrem iného za jej prístup k moslimskej menšine Ujgurov v Sin-ťiangu.

Japonské uznesenie takisto poukazuje na stav ľudských práv v Tibete a v čínskej autonómnej oblasti Vnútorné Mongolsko, ako aj v Hongkongu.

"Násilné zmeny v stave vecí, rovnajúce sa vážnemu porušovaniu ľudských práv, pokladáme za hrozbu pre medzinárodné spoločenstvo," uvádza sa v uznesení, z ktorého cituje Kjódó.

Táto rezolúcia vyzýva japonskú vládu, aby zistila viac informácií a spolupracovala na probléme s ostatnými krajinami.

Japonsko neposiela na zimnú olympiádu v Pekingu vládnu delegáciu, aj keď nehovorí o diplomatickom bojkote.

Tokio plánuje poslať na olympiádu, ktorá sa začína v Pekingu v piatok 4. februára, Seiko Hašimotovú – šéfku organizačného výboru vlaňajších letných olympijských hier v Tokiu, ako aj dvoch ďalších zástupcov olympijského výboru, dodáva Kjódó.