Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia ZOH 2022

Na stretnutí slovenských športových zväzov rezonovala pomoc Ukrajine

Na archívnej snímke štátny tajomník pre šport ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Ivan Husár. Foto: TASR - Jakub Kotian

Plavecký, stolnotenisový i hokejový zväz sa už snažia vytvoriť podmienky pre ubytovanie a ďalší športový rozvoj migrantov z Ukrajiny.

Bratislava 8. marca (TASR) - Zástupcovia slovenských športových zväzov sa na utorkovom stretnutí venovali aj situácii v športe v súvislosti s konfliktom na Ukrajine. Ďalšími témami boli novelizácia Zákona o športe a dobrovoľníctve v športe. Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV), ktorý stretnutie organizoval, o tom informoval na svojej webovej stránke olympic.sk.

SOŠV koordinuje slovenskú humanitárnu pomoc Ukrajine s Medzinárodným olympijským výborom (MOV), prezidentom Ukrajinského olympijského výboru Sergejom Bubkom a v spolupráci s Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVEZ SR).

Plavecký, stolnotenisový i hokejový zväz sa už snažia vytvoriť podmienky pre ubytovanie a ďalší športový rozvoj migrantov z Ukrajiny. Štátny tajomník MŠVVŠ pre šport Ivan Husár prisľúbil, že ministerstvo hľadá zdroje, aby pomohli k začleneniu detí a mládeže do športových klubov: "Ak už dnes niekoho športové subjekty vzali pod svoje krídla, je dobré, aby to nahlásili ministerstvu, aby sme mali kvalitnú evidenciu."

Autori novely momentálne komunikujú so zástupcami ministerstiev práce, sociálnych vecí a rodiny aj financií o štatúte profesionálnych športovcov. Podľa súčasného zákona si môžu vybrať, či sú vedení ako zamestnanci, alebo ako SZČO. V rámci zamestnaneckého pomeru platili pre kluby do konca minulého roka odvodové prázdniny.

„Snažíme sa, aby sme pre športovcov vytvorili na jednej strane zamestnanecký pomer s čo najsilnejšou ochranou a na druhej, aby si mohol odvody platiť športovec sám. Odvodové prázdniny sa na 99 % skončili, výnimky už nebudú,“ uviedol Husár.