Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia ZOH 2022

Olympijský výbor ubezpečil, že hry v Pekingu prebehnú podľa plánu

Pracovníci tlačia vozík v olympijskej dedine zimných olympijských a paralympijských hier v Pekingu v piatok 24. decembra 2021. Foto: TASR/AP

Švajčiarskych predstaviteľov trápi vysoký počet nakazených športovcov približne mesiac pred štartom ZOH.

Ženeva 5. januára (TASR) - Medzinárodný olympijský výbor (MOV) ubezpečil, že napriek pandémii koronavírusu a šíreniu variantu omikron sa ZOH 2022 v Pekingu uskutočnia podľa plánu.

Vedúci švajčiarskej olympijskej výpravy Ralph Stockli ešte v utorok v rozhovore pre tamojšiu televíziu vyjadril svoje obavy týkajúce sa športovcov, ktorých vyradilo ochorenie COVID-19. "Musíme skutočne zvažovať odklad hier. Ak nebudeme mať v Číne najlepších športovcov, bude to veľmi, veľmi ťažké," povedal pre RTS. Následne však Švajčiarsky olympijský výbor informoval, že MOV mal videokonferenčný hovor s predstaviteľmi jednotlivých tímov a dal im garancie, že sa ZOH 2022 nebudú rušiť ani odkladať. "Otázka možného odkladu hier už nie je pre nás relevantná," citovala v stredu Stockliho agentúra AP.

Švajčiarskych predstaviteľov trápi vysoký počet nakazených športovcov približne mesiac pred štartom ZOH. Z toho vyplynuli ich obavy, ako bude Čína posudzovať športovcov, ktorí prekonali COVID-19 a nie sú už hrozbou z hľadiska možnej infekcie, ale stále môžu mať pred alebo počas cesty do Pekingu pozitívny test. MOV spoločne s čínskymi organizátormi oznámili, že každý prípad bude osobitne posudzovať špeciálna komisia medzinárodných expertov a flexibilne riešiť situáciu. "To je pre nás pozitívny signál. Domnievame sa, že inak by množstvo športovcov, ktorí už nie sú žiadnym rizikom v súvislosti s možnou infekciou, prišlo o svoju účasť na hrách a bol by im zmarený ich sen," dodal Stockli.