Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia ZOH 2022

Rexová si vybojovala bronzovú medailu v slalome

Alexandra Rexová a navádzačka Eva Trajčíková v slalome žien so zrakovým postihnutím na Zimných paralympijských hrách 2022 v sobotu 12. marca 2022 v Pekingu. Foto: TASR/AP

V kategórii stojacich pretekárok skončila debutantka Vanesa Gašková v slalome na 9. priečke, Petra Smaržová preteky nedokončila.

Peking 12. marca (TASR) - Slovenská reprezentantka v lyžovaní Alexandra Rexová s navádzačkou Evou Trajčíkovou získali na zimných paralympijských hrách v Pekingu bronzovú medailu v sobotnom slalome zrakovo znevýhodnených žien. Pre slovenskú výpravu je to piaty cenný kov z prebiehajúcich hier (3-0-2).

Šestnásťročná Rexová si vybojovala v Pekingu druhú medailu, predtým získala zlato v super-G. V slalome si udržala tretiu pozíciu po prvom kole, v cieli mala v súčte oboch kôl manko 4,78 sekundy na víťaznú Rakúšanku Veroniku Aignerovú. Striebro patrí ďalšej rakúskej reprezentantke Barbare Aignerovej. Slovenka Henrieta Farkašová s navádzačom Martinon Motykom obsadili 5. miesto so stratou 5,47 s.

"Včera som si písala s mamou a sľúbila som jej, že získam pre ňu medailu. Bola to silná motivácia, aj keď som v závere už išla úplne na doraz. Boleli ma nohy, vlastne všetko. Povedala som si však, že musím dôjsť do cieľa, aj keby to malo byť cez žiletky," uviedla bronzová Rexová pre portál paralympic.sk.

Farkašová bola po prvom kole štvrtá, no útok na medailu jej nevyšiel a v druhom sa o jednu priečku zhoršila: "Na štarte druhého kola som cítila napätie, ale snažila som sa ísť uvoľnene. Súperky boli lepšie a teším sa, že sa na stupne víťazov dostala Saška Rexová. Lyže ostávajú mojou srdcovkou. Slalom trénujem relatívne najmenej, viac ma ťahajú rýchlostné disciplíny. Som šťastná, že si z Pekingu odvážam dve zlaté medaily ale aj z toho, že som sa po všetkých trápeniach mohla vrátiť na lyže."

V kategórii stojacich pretekárok skončila debutantka Vanesa Gašková v slalome na 9. priečke, Petra Smaržová preteky nedokončila.



ZPH 2022 - paraalpské lyžovanie - slalom


zrakovo znevýhodnené ženy: 1. Veronika Aignerová/ Elisabeth Aignerová (Rak.) 1:31,53 min, 2. Barbara Aignerová/Klara Sykorová (Rak.) +1,71, 3. Alexandra REXOVÁ/Eva TRAJČÍKOVÁ (SR) +4,78,... 5. Henrieta FARKAŠOVÁ/Martin MOTYKA (SR) +5,47

stojace ženy: 1. Ebba Aarsjöová (Švéd.) 1:31,76 min, 2. Meng-čchiou Čang (Čína) +5,64, 3. Anna-Maria Riederová (Nem.) +8,74,... 9. Vanesa GAŠKOVÁ (SR) +35,10, Petra SMARŽOVÁ (SR) nedokončila