Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia ZOH 2022

Slafkovského pri zemi udržia rodičia, Jurča prekvapila podpora klubu

Na snímke hokejista Juraj Slafkovský počas osláv na Námestí SNP v Bratislave 22. februára 2022. Foto: TASR - Jakub Kotian

Zimná olympiáda znamenala pre Slafkovského životný úspech, avšak sezóna 2021/2022 sa ňou nekončí, práve naopak

Košice 24. februára (TASR) - Košickí hokejoví rodáci Juraj Slafkovský a Tomáš Jurčo ešte pred odchodom do svojich klubov ukázali fanúšikom v Steel aréne bronzové medaily. Obaja si v nahustenom programe, ktorý vyplynul z osláv historického úspechu na ZOH v Pekingu, našli čas na návštevu extraligového zápasu Košíc s Novými Zámkami (2:5), pred ktorým vhodili čestné buly. Pre oboch išlo o návrat do známeho prostredia, ani jeden z nich však, paradoxne, doteraz nenastúpil za košické A-mužstvo.

Obaja odišli do sveta v tínedžerskom veku a ich kariéry sa odvíjajú ďaleko za hranicami. Od košického klubu dostali symbolické dresy s číslami 20 (Slafkovský) a 13 (Jurčo) a užili si aj skandovanie svojich mien od divákov. Pre oboch išlo o jednu z viacerých spoločenských akcií, na ktorých sa zúčastnili po príchode z Pekingu. Hokejovou celebritou sa stal najmä Slafkovský, ktorý zažiaril siedmimi gólmi i ocenením pre najužitočnejšieho hráča (MVP). Zároveň sa dostal aj do All Star tímu olympijského turnaja, na ktorom bol vo veku 17 rokov najmladší hráč. Za nedávne týždne výrazne vzrástla jeho popularita, pribudli mu tisícky fanúšikov na sociálnych sieťach a jeho meno sa objavovalo na titulkách prestížnych svetových médií. Rizika, že by sa mu z toho zatočila hlava, sa neobáva: "Veľa ľudí mi to hovorí, ale ja si neviem predstaviť, že by to so mnou nejako zamávalo. Mám svoj cieľ, ktorý chcem dosiahnuť. Pomáhajú mi aj rodičia, ktorí ma k tomu smerujú a držia ma pri zemi. Verím, že to tak bude aj naďalej a že sa nič nezmení," poznamenal Slafkovský.

Na snímke sprava slovenskí hráči Juraj Slafkovský a Miloš Roman a uprostred tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Craig Ramsay oslavujú po zisku bronzu počas olympijského turnaja v hokeji mužov o bronz Slovensko - Švédsko na ZOH 2022 v Pekingu v sobotu 19. februára 2022.
Foto: TASR Martin Baumann


Talentovaný krídelník naberie v piatok kurz Fínsko, kde sa pripojí k svojmu klubu TPS Turku. V doterajšom priebehu sezóny 2021/2022 nastúpil za A-mužstvo v 21 zápasoch a získal v nich štyri kanadské body (1+3). Odohral aj 11 zápasov v tamojšej juniorskej súťaži (6+12). Pred odchodom do Pekingu nemal istú pozíciu v A-tíme: "Verím, že som na nich vytvoril určitý tlak. Bolo by totiž zaujímavé, keby som teraz nehral za A-mužstvo. Jednoducho verím, že sa to zmení a budem hrať najvyššiu súťaž."

Zimná olympiáda znamenala pre Slafkovského životný úspech, avšak sezóna 2021/2022 sa ňou nekončí, práve naopak. Pred sebou má mimoriadne nabitý program, keďže okrem klubových povinností má v pláne aj štart na turnaji I. divízie MS hráčov do 18 rokov, na ktorých by Slovensku rád pomohol k návratu medzi elitu. Okrem toho by rád štartoval aj na MS vo Fínsku a v hre je aj jeho účasť na opakovaných MS hráčov do 20 rokov, ktoré sa napokon odohrajú počas augusta. A aby toho nebolo málo, v júni ho čaká draft, na ktorom by podľa zámorských skautov mal atakovať priečky v prvej desiatke. "Je toho veľa, ale mňa to baví," poznamenal s úsmevom.

Tomáš Jurčo absolvoval draft a juniorské šampionáty pred desaťročím, v Pekingu už patril k skúseným hráčom. Po najväčšom úspechu doterajšej kariéry a oslavách s tisíckami fanúšikov v Bratislave zamieril na pár dní aj do rodného mesta. "Ďakujem priateľke, ktorá šoférovala za mňa. Keby som mal ísť ja, asi by to nebolo správne," priznal s úsmevom.

Na snímke slovenský hokejista Tomáš Jurčo oslavuje po zisku bronzu po zápase olympijského turnaja v hokeji mužov o bronz Slovensko - Švédsko na ZOH 2022 v Pekingu v sobotu 19. februára 2022.
Foto: TASR - Martin Baumann


Jazdu na otvorenom autobuse po bratislavských uliciach si naplno užil: "Bola to paráda. Vedeli sme, že sa ľudia na nás doma tešia, ale zažiť to na vlastnej koži bolo niečo neopísateľné. Veľmi silný zážitok." Domov sa tešil aj pre záruku lepšej stravy, než akú mal v dejisku ZOH. "Viacerí chalani v Pekingu niečo schudli, vrátane mňa," priznal Jurčo a podobný osud mal aj Slafkovský: "Aj ja som tam schudol, ale už som to dobehol. Pomohli mi zemiakový šalát a rezeň ako na Vianoce. To ja môžem vždy, keď prídem domov. Ešte si pred odchodom do Fínska splním malý sen a pôjdem na poriadne suši," priznal "Slafko".

Vedenie Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL) zrušilo zostávajúce zápasy základnej časti a od 1. marca sa začne play off. Jurčov tím Barys Nur-Sultan bude z pozície ôsmeho mužstva Východnej konferencie čeliť najlepšiemu tímu doterajšieho priebehu ročníka Metallurgu Magnitogorsk. Slovenský útočník dostal po návrate z Pekingu niekoľko dní voľno, aby si vychutnal oslavy úspechu. "Klub má do začiatku play off naplánovaných zopár prípravných zápasov, aby sa hráči dostali späť do rytmu. Tým, že ja som v nedávnom období hral dosť ťažkých zápasov, som sa s klubom dohodol, že sa pripojím až v play off," poznamenal krídelník, ktorý v 17 zápasoch v tejto sezóne KHL nazbieral 11 bodov (3+8).

V klube mu po návrate zo ZOH avizovali špeciálne privítanie. "Bol som prekvapený z toho, akí boli šťastní, že som šiel do Pekingu. Odkedy som odišiel, tak veľmi propagovali moju účasť na ZOH. Boli hrdí, že ich reprezentujem a tešili sa z úspechu nášho mužstva," prezradil Jurčo.