Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia ZOH 2022

Bronzoví hokejisti sú už na Slovensku, privítal ich dav fanúšikov

Na snímke bronzoví hokejoví reprezentanti počas osláv na Námestí SNP v Bratislave 22. februára 2022. Foto: TASR - Jakub Kotian

Slovenskí hokejoví reprezentanti dnes poobede doleteli z Pekingu do Viedne, v týchto chvíľach sú už na Slovensku.

Bratislava 22. februára (TASR/teraz.sk) - Bronzoví medailisti z olympijského hokejového turnaja v Pekingu sa v utorok vrátili domov na Slovensko, kde ich čakalo veľkolepé privítanie.

Regenda je vďačný za šancu, Rybár vyzdvihol zákrok proti Švédom


Bronzovým úspechom v Pekingu si viacerí slovenskí hokejisti zvýšili renomé a majú šancu sa posunúť v kariére vyššie. Svojimi výkonmi na ZOH 2022 zaujal aj útočník Michaloviec Pavol Regenda, ktorý zaznamenal v siedmich dueloch štyri body (1+3). V súboji o bronz proti Švédsku prihral Samuelovi Takáčovi na dôležitý gól na 2:0 a v závere sám zásahom do prázdnej bránky spečatil víťazstvo 4:0.

"Momentálne je mojím cieľom zabojovať v play off s Michalovcami. Potom uvidíme, čo bude ďalej. Som rád za to, že som mohol byť v tíme, že sa mi darilo a že som mohol pomôcť k tomuto úspechu. Som za to vďačný," povedal Regenda na utorkovej tlačovej konferencii po prílete na Slovensko.
Na snímke slovenský hokejista Pavol Regenda počas osláv na Námestí SNP v Bratislave 22. februára 2022.
Foto: TASR - Jakub Kotian

Obranca Martin Marinčin hral sedem rokov v NHL, vlani sa rozhodol zo zámoria vrátiť do Európy a v tejto sezóne pôsobí v českom Třinci. Jeho spoľahlivé defenzívne výkony na ZOH mu dávajú šance, že by sa do slávnej profiligy mohol vrátiť: "Samozrejme, ak by prišla ponuka z NHL, zobral by som ju všetkými desiatimi. Určite veľmi rád by som sa do nej vrátil. Momentálne hrám na klubovej úrovni v Česku, uvidíme, čo prinesie budúcnosť."
Na snímke sprava brankár Patrik Rybár, Pavol Regenda a Martin Marinčin pózujú s bronzovými medailami na tlačovej konferencii 22. februára 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer

Veľkou oporou slovenského tímu bol brankár Patrik Rybár, ktorého zaradili aj do All Star tímu ZOH. V Pekingu mal spomedzi všetkých brankárov najlepšiu úspešnosť zásahov (96,58 percenta) i najnižší priemer inkasovaných gólov na zápas (0,86). V Číne sa blysol viacerými dôležitými zákrokmi a mal leví podiel na bronzovom úspechu: "Ak si mám spomenúť na ten najdôležitejší zákrok, asi to bol ten v druhej tretine duelu o bronz proti Švédom. Súperov hráč už išiel zakončiť do prázdnej bránky a trafil mi betón. Ak by to bol gól, Švédi by skorigovali na 1:1 alebo 1:2 a bolo by to potom pre nás o dosť ťažšie."
Na snímke brankár Patrik Rybár počas osláv na Námestí SNP v Bratislave 22. februára 2022.
Foto: TASR - Jakub Kotian

Aj Rybárovi sa týmto úspechom otvára cesta na návrat do zámoria. Pred štyrmi rokmi podpísal nováčikovský kontrakt s klubom Detroit Red Wings, šancu v NHL však nedostal, ročník 2018/2019 odchytal na farme "červených krídel" v Grand Rapids (AHL). Následne sa presunul do Európy, po dvoch sezónach v Kärpäte Oulu pôsobí v tej prebiehajúcej v Diname Minsk. Počas ZOH mu veľmi pomohli rady od otca Pavla Rybára, bývalého dlhoročného reprezentačného brankára. "Počas olympiády sme mali niekoľko videorozhovorov, dostal som od neho dobré rady. Po zápase s Fínmi mi emotívne písal, že som lepší ako bol on. Veľmi mi pomohol, som rád za to, že si našiel čas a poslal mi pár videí. To ostatné nechal na mne."



Na snímke hokejista Peter Zuzin počas osláv na Námestí SNP v Bratislave 22. februára 2022.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bronzový tím privítalo plné námestie, Šatan: "Vezmite si príklad"


Slovenskí hokejisti oslávili zisk bronzových medailí na ZOH v Pekingu slávnostnou jazdou ulicami Bratislavy. Ukončili ju na Námestí SNP, kde ich privítalo niekoľko tisíc fanúšikov.
Na snímke prezident SZĽH a generálny manažér reprezentácie Miroslav Šatan počas tlačovej konferencie 22. februára 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer

Kabrioautobus s hokejistami vyrazil spred Arény Ondreja Nepelu do ulíc Starého mesta. Zamieril k nábrežiu, aby sa ešte vrátil smerom k Hlavnej stanici a o 16.30 dorazil na miesto, kde sa tradične konali oslavy všetkých úspechov hokejovej reprezentácie, vrátane zisku titulu majstrov sveta v roku 2002 v Göteborgu. O cenný kov z najväčšieho športového sviatku sa však hokejisti mohli s priaznivcami podeliť premiérovo.

Hráči po príchode rozdali prítomným šály s logom reprezentácie. Na pódiu nechýbali členovia realizačného tímu vrátane trénera Craiga Ramseyho. Veľkého aplauzu sa dočkal najlepší strelec turnaja Juraj Slafkovský so siedmimi gólmi. "Formu som si odložil na to správne podujatie. Užívam si to. Máme najlepších fanúšikov na svete," pozdravil 17-ročný útočník zaplnené námestie.
Na snímke bronzoví hokejoví medailisti oslavujú s fanúšikmi na Námestí SNP v Bratislave 22. februára 2022.
Foto: TASR - Pavel Neubauer

Fanúšikom sa prihovoril aj prezident SZĽH Miroslav Šatan: "Ďakujeme, že ste prišli podporiť chlapcov. V prvých zápasoch na turnaji sme trochu nemali šťastie, ale potom sa to otočilo. Rád by som bol, aby ste si všetci vzali z chlapcov príklad. Chcem, aby ste bojovali ako oni, aby ste sa dokázali spojiť ako oni a boli rovnako úspešní."

Hokejisti si na pódiu spoločne s fanúšikmi zaspievali "Aj tak sme stále frajeri", znela aj pieseň "Mám ťa rád" od Karla Duchoňa, ktorú si bronzová partia hrala počas zápasov na ZOH. "Je to nádherné, koľko ľudí prišlo s nami spoločne osláviť tento úspech. Vybojovali sme medailu aj pre nich. Som rád, že tu vidím toľko ľudí. Je to niečo neskutočné, čo sme dosiahli, som hrdý na nás všetkých," vyznal sa Miloš Kelemen. Hráči priznali, že sami nečakali, že ich príde do ulíc privítať až toľko ľudí. "Niečo neuveriteľné. Nečakal som, že toľko ľudí nás príde podporiť. Keď som uvidel toľko ľudí na námestí, až mi slzy vyhŕkli. Nevedeli sme, akú to bude mať odozvu. Toto sme nečakali," povedal obranca Mislav Rosandič.

Na pódiu striekalo šampanské, bublinkovú sprchu schytal aj šéf SZĽH Šatan. "Nikdy som nič podobné nezažil. Toto môže byť iba na Slovensku. Ďakujem vám, že ste prišli," odkázal fanúšikom kapitán Hrivík. "Je to neskutočný pocit. Po ceste už cítiť únavu, no akonáhle sme sa postavili na pódium, hneď sa energia vrátila. Pokojne tu môžeme byť celú noc."
Bronzoví medailisti z olympijského hokejového turnaja v Pekingu sa v utorok vrátili domov na Slovensko, kde ich čakalo veľkolepé privítanie. Následne autobus s hráčmi zamieril do Bratislavy, kde ich najprv čakali mediálne povinnosti a následne sa vydali na okružnú jazdu kabrioautobusom po meste. Na snímke kabrioautobus s bronzovými hokejovými medailistami prichádza na Námestie SNP v Bratislave 22. februára 2022.
Foto: TASR - Pavel Neubauer

Libor Hudáček je zo slovenských hráčov jediný, kto už zažil medailové oslavy s fanúšikmi v uliciach. V roku 2012 bol súčasťou strieborného tímu na MS v Helsinkách. "Teraz je to trochu iné. Panuje však super atmosféra, snažíme sa to užívať," vyhlásil 31-ročný útočník, ktorý radí olympijský bronz z Pekingu medzi najväčšie úspechy v histórii slovenského hokeja: "Je to akoby sme doniesli zlato z majstrovstiev sveta. Verím, že ešte nejakú medailu o niekoľko rokov znova na Slovensko prinesieme."

Slafkovský bude najdlhšie spomínať na gól „z bufetu“


Juraj Slafkovský si podľa vlastných slov musí dávať pozor, aby mu po ZOH 2022 nestúpla sláva do hlavy. Na olympijskom hokejovom turnaji sa stal najproduktívnejším hráčom i najlepším strelcom, získal ocenenie pre najužitočnejšieho hráča a výrazne pomohol slovenskej reprezentácii k zisku historického bronzu.



"Je dôležité držať sa pri zemi, od mala mi to pripomínajú rodičia, starší hráči a všetci, ktorí mi chcú pomôcť v kariére," povedal 17-ročný útočník na tlačovej konferencii v Bratislave po príchode z pekinských hier. Slová talentovaného krídelníka, ktorý svojím streleckým kúskom napodobnil úspech vtedy 19-ročného Miroslava Šatana zo ZOH 1994 v Lillehammeri, potvrdil aj kapitán bronzového tímu Marek Hrivík: "Slafkovský toho má veľa pred sebou, klobúk dole pred tým, čo nám na olympiáde ukázal. Má správne nastavené hodnoty a nebojí sa toho, že by nezostal pri zemi."
Na archívnej snímke z 19. februára 2022 hokejista Slovenska Juraj Slafkovský oslavuje úvodný gól so spoluhráčmi na striedačke počas olympijského turnaja v hokeji mužov o bronz Slovensko - Švédsko na ZOH 2022 v Pekingu.
Foto: TASR - Martin Baumann

Slafkovský označil otvárací gól zápasu o bronz proti Švédom (4:0) za svoj najpodstatnejší presný zásah na turnaji: "Najdôležitejší je pre mňa asi gól, o ktorom som povedal, že bol z bufetu. Padol so šťastím, no v zápase o bronz, takže naň budem najviac spomínať."

Slovenská reprezentácia sa na februárových ZOH stala len druhou krajinou, ktorá sa prebojovala z olympijskej kvalifikácie až k cennému kovu. Predtým sa to podarilo len strieborným Nemcom na ZOH 2018 v Pjongčangu. Nádeje na historický úspech začali svitať po dramatickej štvrťfinálovej výhre 3:2 nad USA po samostatných nájazdoch. Autor štyroch bodov (2+2) Peter Cehlárik označil toto stretnutie za najdôležitejší duel na turnaji: "Najemotívnejší moment pre mňa bol Marekov vyrovnávajúci gól vo štvrťfinále proti USA. Postup do semifinále bol najvýznamnejší krok, ktorý sme na turnaji spravili."



Bronzoví hokejisti absolvovali jazdu ulicami Bratislavy a zakončili ju oslavami na námestí SNP. Práve tie sú podľa nich tým pravým zavŕšením ZOH, keďže v Pekingu oslavy zužovali prísne protipandemické opatrenia a nemohli si tak svoj triumf vychutnať naplno. Podľa kapitána Hrivíka však všetkých hráčov čaká následne rýchly návrat do reality: "Každý si užije jeden, dva voľné dni s rodinami a potom naspäť do klubov. Je to špecifická situácia, niektorých čaká play off, iných ešte zápasy základnej časti."

Ramsay: Aj keď sme prehrali prvé dva zápasy, veril som, že sme dostatočne dobrí




Slovenskí reprezentanti na ceste k historickému bronzu na ZOH dokázali zdolať niekoľko silných tímov. Vo štvrťfinále vyradili USA (3:2 po nájazdoch), v súboji o tretie miesto zdolali Švédov 4:0. Podľa trénera Craiga Ramsayho bol dôležitým momentom, keď po úvodných dvoch prehrách v skupine s Fínskom (2:6) a Švédskom (1:4) priletel do Pekingu šéf zväzu Šatan, spoločne aj s videoanalytikom Igorom Andrejkovičom. Ich príchod akoby nakopol tím a ten sa odrazil k víťazstvám. "Keď prišli Miro a Igor, všetko sa zmenilo. Odvtedy išlo všetko, ako malo. Aj keď sme prehrali prvé dva zápasy, veril som, že sme dostatočne dobrí, aby sme zvíťazili. Vyslali sme v priemere 40 striel na zápas a hrali sme dobre, bola len otázka času, kedy sa to otočí. V tretej tretine súboja o tretie miesto sme predvádzali vari najlepší hokej, aký som kedy zažil. Napokon sme zdolali Švédov a získali bronz. Som veľmi hrdý na tento tím a túto krajinu," vyznal sa Ramsay.
Bronzoví slovenskí hokejoví reprezentanti zo ZOH 2022 v Pekingu sa v utorok vrátili na Slovensko. Na snímke hokejista Juraj Slafkovský počas tlačovej konferencie 22. februára 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer

Hneď po konci sobotného zápasu nasledovali dlhé oslavy, zo šatne sa postupne presunuli na hotel. "V prvom rade musím povedať, že duel so Švédskom sa skončil veľmi neskoro. Sedeli sme na izbe a len tak som sa spýtal ´koľko je hodín´. Povedali mi, že pol piatej ráno. Odvetil som, že musím ísť do postele. Zničili mi oblek aj košeľu, niečím to poliali, ale to je v poriadku, pretože byť súčasťou týchto osláv bolo pre mňa niečo veľmi výnimočné."

Aktuálne sa vydajú do centra Bratislavy



Potlesku sa im dostalo už po prílete na viedenské letisko Schwechat, kde ich v príletovej hale vítali prví fanúšikovia a lovci autogramov.
Bronzoví slovenskí hokejoví reprezentanti zo ZOH 2022 v Pekingu sa v utorok vrátili na Slovensko. Na snímke hokejisti zľava Juraj Slavkovský, kapitán Marek Hrivík a Peter Cehlárik pózujú s bronzovými medailami na tlačovej konferencii 22. februára 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer

Následne autobus s hráčmi zamieril do Bratislavy, kde ich najprv čakali mediálne povinnosti a následne sa mali vydať na okružnú jazdu kabrioautobusom po meste. Oslavy mali vyvrcholiť programom na pódiu na Námestí SNP.

Bronzoví slovenskí hokejoví reprezentanti zo ZOH 2022 v Pekingu sa v utorok vrátili na Slovensko. Na snímke zľava tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Craig Ramsay a prezident SZĽH, generálny manažér reprezentácie Miroslav Šatan počas tlačovej konferencie 22. februára 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer

Slovensko sa teší z medailového úspechu na veľkom hokejovom podujatí prvýkrát od MS 2012 v Helsinkách, kde reprezentanti vybojovali striebro. "Už sa na to všetko veľmi teším. Je to už desať rokov, čo sme naposledy oslavovali na námestí," zaspomínal si generálny manažér reprezentácie a prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Miroslav Šatan, ktorý pred 10 rokmi zažil strieborný úspech ako hráč. "Verím, že hráči si oslavy užijú, veď až na Libora Hudáčka ich zažijú všetci prvýkrát. Som rád, že po desiatich rokoch sme urobili veľký hokejový úspech a že sa ľudia znovu tešia. Aj keď majú vo svojich životoch rôzne problémy, v tejto chvíli na to môžu zabudnúť a tešiť sa z hokeja."



Šatan ako jediný bol pri všetkých doterajších piatich medailových úspechoch SR. Počas hráčskej kariéry ako kapitán doviedol slovenský tím k historickému zlatu na svetovom šampionáte 2002 v Göteborgu, v zbierke má aj dve striebra (2000, 2012) a bronz z MS (2003). Z historicky prvej slovenskej medaily na ZOH sa teší z pozície funkcionára, šéf SZĽH a GM reprezentácie prišiel do Pekingu až v priebehu olympijského turnaja a aj jeho príchod dodal mužstvu vzpruhu. "My funkcionári sme medailu nedostali, je to však veľký úspech slovenského hokeja a som rád, že som mohol byť pritom a jedno v akej funkcii. Veľmi sa z toho teším," uviedol na utorkovej tlačovej konferencii. "Bolo veľa pochybovačov, ktorí nedôverovali výberu trénera a filozofii, ktorú sme zvolili. Tí, ktorí tomu trochu rozumejú, videli postupné zlepšenie v našej hre, už na domácich MS v roku 2019 sme odohrali dobré zápasy. Bronzová medaila je pre nás všetkých zadosťučinením. Verím, že pochybovači teraz našej práci uveria a že tréneri si podobný spôsob práce osvoja v kluboch. Ak si klubové metodiky okopírujú niečo z reprezentácie, pomôže to celému slovenskému hokeju."

Príchod hokejistov zo ZOH v obrázkoch fotografa TASR



Tréner Ramsay a hráči absolvovali oficiálnu tlačovú konferenciu



O stretnutia s hráčmi je mimoriadny záujem, SZĽH oficiálne zareagoval na medializované informácie, že sa reprezentácia vyhla stretnutiu s najvyššími politickými predstaviteľmi. "Vážime si pozvania najvyšších ústavných činiteľov, z časovo-organizačných dôvodov sme im však nemohli v dnešný deň vyhovieť. Preto sme ich pozývali na spoločný obed s hráčmi po prílete do Bratislavy. Hráči majú za sebou niekoľkohodinový interkontinentálny let, prioritou sú pre nás oslavy s fanúšikmi a preto prijatia na pôde ústavných činiteľov neboli z vyššie uvedených dôvodov aktuálne možné. Zástupcovia vedenia SZĽH radi príjmu ich pozvanie v najbližších dňoch," sprostredkoval pre TASR zväzové stanovisko Ľuboš Schwarzbacher, PR manažér SZĽH.





Polícia sprevádzala ich príchod na Slovensko.





SZĽH pri tejto príležitosti pozýva všetkých fanúšikov v popoludňajších hodinách osláviť úspech slovenského hokeja na bratislavské Námestie SNP.



Ako informoval zväz na webe hockeyslovakia.sk, v diskusii s Úradom verejného zdravotníctva SR sa podarilo nájsť spôsob, ako takúto akciu zorganizovať v rámci aktuálne platných opatrení.
Mapa pohybu hokejistov SR v rámci osláv historického bronzu zo ZOH v Pekingu 2022.
Foto: hockeyslovakia.sk


"Program pre verejnosť odštartuje o 15.30 h. Vtedy spred hotela DoubleTree by Hilton vyrazí kabrioautobus s hráčmi a členmi realizačného tímu. Okružná jazda sa začne na Trnavskej ceste a ďalej povedie cez Krížnu, Karadžičovu, Dostojevského rad, Rázusovo nábrežie, Staromestskú, Hodžovo námestie, Námestie slobody, Mýtnu, Vazovovu a Radlinského. Na začiatku Račianskej ulice sa autobus otočí a zamieri cez Šancovú a Štefánikovu na Námestie SNP. Jazda autobusu by mala trvať trištvrte hodiny až hodinu. Počas nej budú môcť fanúšikovia na uliciach pozdraviť našich bronzových hrdinov. O zábavu na palube sa postará moderátor Marcel Forgáč. Očakávame, že hokejisti vystúpia na Námestí SNP približne o 16.30 h. Dovtedy bude čakajúci dav zabávať ďalší moderátor Tomaggio aj s pomocou hudobného doprovodu. Následne sa obaja moderátori spoja na pódiu, aby aj s pomocou hokejových reprezentantov vytvorili hodinovú šou pre fanúšikov. V tejto súvislosti žiadame všetkých fanúšikov, ktorí sa chystajú prísť a zažiť historické chvíle, aby mali počas podujatia nasadené respirátory a svojím správaním minimalizovali riziko nákazy koronavírusom," uviedol SZĽH na svojom webe detaily k programu osláv.

"Dosiahli sme historický úspech a o radosť z neho sa chceme podeliť s našimi fanúšikmi, ktorí naň dlho čakali. V spolupráci s úradmi a ďalšími zložkami vyvíjame maximálne úsilie, aby sme oslavy mohli zorganizovať. Chlapci sa na Slovensko veľmi tešia,“ povedal na margo chystaných osláv prezident SZĽH a generálny manažér reprezentácie Miroslav Šatan.

Pre hokejové oslavy posilnia v Bratislave MHD, linka 1 zmení trasu


Pre popoludňajšie privítanie slovenských hokejových reprezentantov a oslavy zisku bronzovej olympijskej medaily v hlavnom meste posilní Dopravný podnik Bratislava (DPB) niektoré linky MHD smerom do centra. Dopravca zároveň dočasne zmení trasu električkovej linky 1.

DPB na svojom webe spresňuje, že pri smerovaní fanúšikov do centra posilní linky 3, 4 a 9. Po skončení osláv posilní smerom z centra linky 3, 4, 9, 72, 83 a 93.

Zároveň upozorňuje na operatívnu zmenu organizácie MHD. Tá sa dotkne električkovej linky 1. V čase 16.15 až 17.45 h bude jazdiť z hlavnej železničnej stanice cez Blumentál, Vazovovu, Krížnu, Špitálsku, Centrum, Námestie Ľ. Štúra, nábrežie cez tunel, Obchodnú a späť na Hlavnú stanica. Na trase zastaví na všetkých zastávkach.

V smere na Námestie Ľ. Štúra neobslúži zastávky STU, Vysoká a Poštová. Zastávku Centrum obslúži na Špitálskej ulici (nástupište A). V smere na Hlavnú stanicu neobslúži zastávky Šafárikovo námestie a Centrum. Zastávku Námestie Ľ. Štúra obslúži na nástupišti D.

Slovenskí hokejoví reprezentanti, ktorí na zimných olympijských hrách v Pekingu získali bronzovú medailu, sa v utorok vrátili na Slovensko. V Bratislave po 15.30 h bude môcť verejnosť pozdraviť hokejistov počas ich okružnej jazdy kabriobusom. Na Námestí SNP sa okolo 16.30 h začne hlavná časť osláv.