Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia ZOH 2022

Slováci si zahrajú semifinále. Dnes získali skalp Helvétov aj Estónska

Slovenskí reprezentanti v curlingu na vozíku Dušan Pitoňák (uprostred vpravo) a Peter Zaťko (uprostred vľavo) počas zápasu proti Švajčiarsku na zimných paralympijských hrách v Pekingu vo štvrtok 10. marca 2022. Foto: TASR/AP

Slovákom zahrala do karát prehra Lotyšska s Veľkou Britániou 4:8 v popoludňajšej sérii štvrtkových duelov.

Peking 10. marca (TASR) - Slovenskí reprezentanti v curlingu na vozíku si vo štvrtok na ZPH 2022 pripísali dve víťazstvá a postúpili do semifinále. Najprv zdolali Švajčiarov 8:6 a vo svojom záverečnom vystúpení v základnej skupine aj Estóncov 7:6. Istotu účasti medzi najlepšou štvorkou mali už pre záverečným súbojom v skupine, do karát im zahrala prehra Lotyšska s Veľkou Britániou 4:8 v popoludňajšej sérii duelov.

Slováci proti Švajčiarom ťahali od úvodu za kratší koniec, prvú hru prehrali po dvojke súpera. V šiestom ende po ďalšej dvojke Švajčiari odskočili už na 6:3. Lenže v siedmej hre sa Slovákom podaril husársky kúsok, keď dosiahli päťku a ôsmy end sa už nehral. "Vedeli sme, že to bude veľký súboj, aj keď Švajčiari boli na dne tabuľky a my hore. Bál som sa toho, aby sme ich nepodcenili. Úvod zápasu nám nevyšiel, ale celý zápas som prízvukoval hráčom, že to musí prísť. Tri štvrtiny zápasu držal súper náskok, ale som rád, že napokon prišiel ten zlomový okamih, pretože sme boli herne lepší. Potvrdilo sa to v siedmom ende, v ktorom naši hráči zahrali stopercentne. Získali sme rozhodujúcich päť bodov a otočili sme zápas. Takže napokon šťastný koniec pre náš tím," tešil sa po stretnutí podľa SPV reprezentačný tréner František Pitoňák.

Do súboja s Estónskom už Slováci nastúpili s istotou postupu, no mali ešte možnosť zabojovať o vyššie nasadenie. Spočiatku to nevyzeralo, že sa im to podarí, najmä po 3. ende, v ktorom ich súper zapísal trojku a viedol 4:1. Ešte po piatej hre mali Estónci náskok 6:2, no záver zvládli Slováci na výbornú. V záverečnom ôsmom ende zaznamenali dvojku a otočili na konečných 7:6.

Slovenskí reprezentanti tak uzavreli účinkovanie v skupine s bilanciou sedem víťazstiev a tri prehry. Postúpili z druhej priečky a v semifinále nastúpia proti Švédom, ktorých už na turnaji zdolali 6:5. Duel je na programe v piatok o 7.35 SEČ. V prípade neúspechu by ich ešte v ten istý deň o 12.35 čakal súboj o bronz. Finále je na programe v sobotu o 7.35 SEČ.

ZPH 2022 - curling na vozíku:



SLOVENSKO - Estónsko 7:6, SLOVENSKO - Švajčiarsko 8:6