Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia ZOH 2022

Slováci prehrali v semifinále so Švédskom, zabojujú o bronz

Slovenský reprezentant v curlingu na vozíku Radoslav Ďuriš počas tréningu na zimných paralympijských hrách v Pekingu 3. marca 2022. Foto: TASR/AP

Slovenskí reprezentanti majú napriek prehre stále šancu získať historickú medailu.

Peking 11. marca (TASR) - Slovenskí reprezentanti v curlingu na vozíku prehrali v semifinále ZPH 2022 so Švédskom 4:6. V Pekingu tak zabojujú o bronz, duel s Kanadou je na programe ešte v piatok o 12.35 SEČ. Švédi sa vo finále v sobotu o 7.35 SEČ stretnú s obhajcami zlata Číňanmi, ktorí v druhom semifinálovom stretnutí zdolali Kanaďanov 9:5.

Slováci odohrali proti severanom dramatický zápas. "Tri korunky" v jeho úvode odskočili o tri body, ale vo štvrtom ende reprezentanti SR "trojkou" stav vyrovnali a po piatom sa ujali vedenia 4:3. V ďalších troch endoch však pribúdali body po jednom iba na konto súpera. Peter Zaťko ešte mohol záverečným hodom zvrátiť výsledok, ale k úspechu chýbalo pár centimetrov.

"Zápas sa vyvíjal podobne ako v základnej časti, kde sme so Švédmi tiež prehrávali na začiatku 0:3. Podarilo sa nám to otočiť, dostali sme sa aj do vedenia. Záver bol dramatický, bola tam šanca v posledných dvoch – troch kameňoch na obrat v náš prospech. Ale urobili sme tam nejaké chyby, nevyšlo to, tak to treba hodiť čím skôr za hlavu a pripraviť sa na ďalší zápas," uviedol pre palarympic.sk teprezentačný tréner František Pitoňák.

"Chýbal nám kúsok šťastia, mohli sme to vyhrať. Bolo to ako na hojdačke, ale to šťastie sa nakoniec priklonilo ku Švédom," povedal Dušan Pitoňák, ktorého doplnil skip Radoslav Ďuriš: "Stav 0:3 na začiatku nie je bohviečo, lebo potom to stojí kopec síl dobiehať to. Bol to do posledného tesného kameňa, ale ako hovorieval môj otec - či meter alebo milimeter, je to absolútne jedno. Chceli sme do konca hrať a urobiť dvojku. Taký bol zámer, ale napokon sa tešil súper."

Kým v predošlých zápasoch stálo šťastie pri slovenskom tíme, podľa Petra Zaťka sa teraz od neho odvrátilo: "Bolo to o tom poslednom kameni. V každom prípade je to obrovský úspech, že sme postúpili až sem medzi absolútnu elitu. Sú to všetko curlingové veľmoci, čo sa týka infraštruktúry, výberu hráčov, tréningových možností. Ale nechcem ešte bilancovať. Skúsime sa zregenerovať, hodiť to za hlavu, skoncentrovať sa na večerný zápas a dať do toho všetko."

Slovenskí reprezentanti majú napriek prehre stále šancu získať historickú medailu. Do semifinále postúpili z druhej priečky v skupine, v ktorej dosiahli sedem víťazstiev a iba tri prehry. V skupine dokázali zdolať Kanaďanov 9:8. "Čaká nás všetkých najdôležitejší zápas kariéry. Posledný zápas na paralympiáde o bronz, takže si myslím, že tam veľmi nebude treba hráčov motivovať. Jedine ich snáď upozorniť, že už predošlý zápas treba úplne vypustiť, keďže sa to nedá vrátiť a stopercentne sa sústrediť na Kanaďanov," dodal tréner SR pre web SPV.

ZPH 2022 - curling na vozíku



semifinále:

SLOVENSKO - Švédsko 4:6
Čína - Kanada 9:5