Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia ZOH 2022

Slováci v curlingu bronz nezískali, v Pekingu podľahli Kanade 3:8

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Slovenskí reprezentanti mali šancu získať historickú curlingovú medailu zo ZPH.

Peking 11. marca (TASR) - Slovenskí reprezentanti v curlingu na vozíku obsadili na ZPH 2022 konečné štvrté miesto. V piatkovom súboji o bronz podľahli Kanade 3:8.

Slováci v ten istý deň podľahli v semifinále Švédsku 4:6, Kanaďania prehrali s obhajcom zlata z Číny 5:9. Finále je na programe v sobotu o 7.35 SEČ.

Slovenskí reprezentanti mali šancu získať historickú curlingovú medailu zo ZPH. Do semifinále postúpili z druhej priečky v skupine, v ktorej dosiahli sedem víťazstiev a iba tri prehry. V skupine dokázali zdolať aj Kanaďanov tesne 9:8.

V súboji o bronz sa ujali vedenia súperi Slovákov, vo štvrtom ende ale Slovensko vyrovnalo na 2:2. Potom však prebrali kontrolu nad duelom "javorové listy" a v záverečnom ende spečatili triumf "štvorkou".

"Bol to veľmi ťažký zápas, ale s Kanadou ľahký ani nie je. Celý zápas boli o krok vpredu. Potom sme ich dotiahli, mali sme nejaké šance, ale Kanada hrala výborne a nepustila nás nikam. Mali sme dve šance na medailu, nevyužili sme ich. Ale celkovo je štvrté miesto výborné," zhodnotil duel pre Slovenský paralympijský výbor (SPV) Radoslav Ďuriš. "Je to veľké sklamanie, že malé finále nám nevyšlo, bronz bol blízko. Celkovo je úžasné, čo sa nám podarilo. Tešíme sa, ale chýbal bonus v podobe medaily. V tomto zápase sa mi nedarilo, hoci som sa veľmi snažil dopriať nám všetkým radosť. Pozícia štvrtého hráča v tíme je najťažšia, lebo môže veľa pomôcť, ale aj naopak. Budem si radšej pamätať ten posledný kameň, ktorý ešte vyšiel a dal nádej," uviedol Peter Zaťko.


"Ten začiatok nám opäť už klasicky nevyšiel. Aj keď som hráčov nabádal, že ho musíme chytiť. Do prestávky sme síce vyrovnali a držali sme vyrovnaný stav, dlho to bolo na vážkach. Dá sa povedať, že do posledného kameňa. Kanaďania posledným kameňom potvrdili výhru. Chýbalo nám možno trošku síl a asi aj kúštik šťastia, ktoré je pri curlingu potrebné. Ak by mi niekto pred dvoma mesiacmi povedal, že budeme v semifinále paralympiády, tak by som sa mu možno vysmial. Neveril by som mu, lebo posledné dva roky sme nemali možnosť kde trénovať a týchto sedem víťazných zápasov na paralympiáde je výsledok dvoch posledných mesiacov tvrdej driny a práce celého kolektívu. Ja sa skláňam pred výkonom hráčov, čo tu predviedli. Štvrté miesto je fantastický výsledok pre curling na Slovensku, hoci teraz to možno tak necítime, ale uvedomíme si to o pár dní," skonštatoval tréner František Pitoňák.