Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia ZOH 2022

V Pekingu pribudlo ďalších 32 prípadov covidu, z toho 17 v bubline

Muž s ochrannou maskou prechádza pod olympijskými kruhmi v Národnom skokanskom stredisku Zhangjiakou pred začiatkom súťaže na Zimných olympijských hrách 2022 v stredu 2. februára 2022. Foto: TASR/AP

Väčšina nakazených ľudí, z ktorých sa 96 infikovalo v dejisku hier, je podľa informácií DPA asymptomatická.

Peking 2. februára (TASR) - V dejisku ZOH v čínskom Pekingu zaznamenali v stredu ďalších 32 prípadov koronavírusu. Deväť z nich je z radov športovcov a členov výprav. Viac ako polovica pozitívnych prípadov pochádza z olympijskej bubliny a ďalších 15 infikovaných bolo zachytených pri príchode do hlavného mesta Číny. Celkový počet nakazených v súvislosti so ZOH, ktoré sa začnú v piatok, je už 232.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) neplánuje stanoviť vrchnú hranicu počtu nakazených, pri dosiahnutí ktorej by tohtoročné hry mohol zrušiť. Podľa zdravotníckeho šéfa MOV Briana McCloskeyho nie je nutný takýto krok, dôležité je zachytenie prípadného ohniska šírenia vnútri olympijskej bubliny. "Sledujeme indikácie prípadov, ktoré by mohli byť vzájomne prepojené," povedal McCloskey na stredajšej tlačovej konferencii. "Zatiaľ sme v rámci olympijskej bubliny takýto prípad pred blížiacimi sa ZOH neobjavili."
Na snímke pohľad na mostík v skokanskom areáli pred začiatkom XXIV. zimných olympijských hier 2022 v Pekingu 2. februára 2022 v Čang-ťia-kchou.
Foto: TASR/AP

Väčšina nakazených ľudí, z ktorých sa 96 infikovalo v dejisku hier, je podľa informácií DPA asymptomatická. Jedenásť prípadov si vyžiadalo hospitalizáciu, ani jeden však nebol vážny. Nárast pozitívnych by sa mal spomaliť po tom, ako do Pekingu dorazia všetci účastníci ZOH.

V celej krajine platia v dôsledku politiky nulovej tolerancie koronavírusu prísne protipandemické opatrenia. Účastníci zimných olympijských hier neprichádzajú do žiadneho kontaktu s obyvateľmi Číny a v prípade pozitivity musia nastúpiť do desaťdňovej izolácie. Tú môžu ukončiť len s viacnásobným negatívnym výsledkom testom. Predčasné skončenie karantény je možné s dvoma negatívnymi testami v priebehu 24 hodín.