Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia ZOH 2022

Bach niesol olympijskú pochodeň: Symbol, ktorý svet potrebuje

Na snímke predseda Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov Abdulla Shahid (vpravo) a prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach s olympijskou pochodňou na ZOH v Pekingu 4. februára 2022. Foto: TASR/AP

Podľa šéfa MOV je organizácia dvoch olympijských podujatí v takom krátkom čase v období pandémie koronavírusu veľkou výzvou.

Peking 4. februára (TASR) - Prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach sa v piatok zúčastnil na štafete s olympijskou pochodňou. Nemecký funkcionár niesol olympijský oheň iba niekoľko hodín pred otváracím ceremoniálom ZOH 2022 v Pekingu.

"Je to symbol, ktorý svet potrebuje v týchto časoch rozdelenia a konfrontácie," cituje TASR z vyjadrenia Bacha pre agentúru DPA.

Podľa šéfa MOV je organizácia dvoch olympijských podujatí v takom krátkom čase v období pandémie koronavírusu veľkou výzvou. OH 2020 v Tokiu, preložené o rok, sa skončili iba 8. augusta 2021. "Sme vo svete športu a výzvy berieme ako príležitosti. Preto žijeme v duchu olympijského hesla - usilujeme sa byť rýchlejší, mierime vyššie a sme stále silnejší," povedal Bach, ktorý sa vyjadril aj k svojej účasti v behu s olympijskou pochodňou: "Podujal som sa na to pred otváracím ceremoniálom a zdvihlo mi to adrenalín."

Skrátená trojdňová štafeta s olympijskou pochodňou odštartovala v stredu v Pekingu. Prvý bežec s olympijským ohňom bol Luo Č'-chuan, 80-ročný bývalý čínsky rýchlokorčuliar a prvý majster sveta ázijskej krajiny v zimnom športe. Titul získal v roku 1963. Nasledovali ho astronaut Ťing Chaj-pcheng a Jie Pchej-ťien, konštruktér čínskej mesačnej sondy Čchang-e. Pochodeň počas troch dní nieslo viac ako 1000 ľudí. Jej cesta viedla cez olympijské športoviská v Pekingu či susedné stredisko Čang-ťia-kchou, ktoré hostí súťaže v bežeckom lyžovaní a skokoch na lyžiach. Pred piatkovým príchodom na štadión Vtáčie hniezdo oheň putoval cez pekinský Nový letný palác alebo Čínsky múr. ZOH 2022 sa začnú slávnostným ceremoniálom v Pekingu v piatok o 13.00 SEČ.