Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia ZOH 2022

Lyžiarska federácia vrátila bronz v skikrose Smithovej

Švajčiarska akrobatická lyžiarka Fanny Smithová počas finále v disciplíne skikros na ZOH 2022 v Pekingu v stredisku Čang-ťia-kchou vo štvrtok 17. februára 2022. Foto: TASR/AP

Zlato získala švédska topfavoritka a dvojnásobná majsterka sveta Sandra Näslundová. Striebro si odniesla držiteľka zlata zo Soči 2014, Kanaďanka Marielle Thompsonová.

Peking 26. februára (TASR) - Bronz v skikrose na ZOH 2022 v Pekingu nakoniec pripadol švajčiarskej akrobatickej lyžiarke Fanny Smithovej. Odvolacia komisia Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS) vyhovela v sobotu odvolaniu pretekárky a organizácie Swiss Ski a posunula ju na tretie miesto. Nemka Daniela Maierová v oficiálnej výsledkovej listine klesla na štvrtú priečku a z medaily sa už nebude tešiť.

Smithová v olympijskom finále finišovala tretia, ale tesne pred cieľom mala kontakt s Maierovou, ktorý jury FIS posúdila ako úmyselný a z bronzovej pozície ju odsunula za Nemku. Rozhodnutie ostro kritizoval hlavný tréner švajčiarskych reprezentantov v skikrose Ralph Pfäffli a výsledok odvolacieho konania mu dal za pravdu. "Fanny Smithovú potrestali žltou kartou, pre ktorú podľa pravidiel FIS klesla z tretieho na štvrté miesto. Odvolacia komisia sa stretla štyrikrát a niekoľko hodín skúmala video i písomnú dokumentáciu. Uzniesla sa, že ku kontaktu došlo v dôsledku série pohybov, ktoré sa udiali v súlade. Pretekárky sa do kontaktu nedostali zámerne a ani sa tomu nedalo zabrániť. Preto sa verdikt jury zmenil na oficiálne varovanie, z ktorého nevyplýva žiadna sankcia," uvádza sa na stránke FIS.

Zlato získala švédska topfavoritka a dvojnásobná majsterka sveta Sandra Näslundová. Striebro si odniesla držiteľka zlata zo Soči 2014, Kanaďanka Marielle Thompsonová.