Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Od roku 2010 zahynulo na cestách v EÚ vyše 70.000 chodcov a cyklistov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - KR PZ Trnava

Takmer polovica smrteľných nehôd chodcov a cyklistov zahŕňala ľudí vo veku nad 65 rokov, keďže ich šanca zotaviť sa z vážnych zranení je nízka.

Brusel 30. januára (TASR) - Viac než 70.000 cyklistov a chodcov zomrelo v rokoch 2010 až 2018 na cestách Európskej únie. Podľa štúdie, ktorú vo štvrtok zverejnila Európska rada pre bezpečnosť dopravy (ETSC), sa bezpečnosť cyklistov zlepšuje oveľa pomalším tempom než bezpečnosť motoristov a chodcov.

Takmer tretinu všetkých obetí dopravných nehôd tvorili cyklisti a chodci, ktorých ETSC označila za "najzraniteľnejších účastníkov cestnej premávky". Organizácia vyzvala vlády členských štátov, aby oveľa viac investovali do ich ochrany.

Úmrtia chodcov od roka 2010 klesli o 19 % a vodičov o 24 %. V prípade cyklistov nedošlo k žiadnej zmene. Podľa ETSC je dôvodom rastúci počet ľudí na bicykloch na európskych cestách a nečinnosť vlád a výrobcov automobilov.

"EÚ čelí viacerým výzvam: klimatickým zmenám, úmrtiam a vážnym zraneniam na cestách, znečisteniu ovzdušia a obezite," povedala predstaviteľka ETSC Graziella Jostová. Podľa nej zvýšenie bezpečnosti chodcov a cyklistov môže napomôcť k vyriešeniu všetkých týchto výziev.

Takmer polovica smrteľných nehôd chodcov a cyklistov zahŕňala ľudí vo veku nad 65 rokov, keďže ich šanca zotaviť sa z vážnych zranení je nízka. ETSC odporúča vytváranie zón s obmedzenou rýchlosťou, zníženie počtu motoristov, zvýšenie bezpečnosti križovatiek, oddelené cyklistické cestičky a prísnejšie pravidlá.

ETSC je nezávislá organizácia ako poradný orgán EÚ v oblasti bezpečnosti premávky.