Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Slovensko

Stredoškolské tímy SR uspeli vo finále Európskej súťaže v štatistike

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

V siedmom ročníku prejavilo záujem súťažiť viac ako 22.000 študentov z EÚ. Na Slovensku sa zapojilo 1200 študentov zo 129 stredných škôl.

Bratislava 11. júna (TASR) - Tímy stredoškolákov zo Slovenska uspeli vo finále Európskej súťaže v štatistike (ESC) 2024. Gymnazisti z Banskej Bystrice získali druhé miesto medzi staršími žiakmi, rovnako úspešne zabodoval aj tím gymnazistov z Rimavskej Soboty v mladšej kategórii. Prácu súťažného tímu z Považskej Bystrice porota zaradila na štvrtú priečku najlepších v staršej vekovej kategórii. TASR o tom informovala koordinátorka ESC Jasmína Stauder.

Víťazné tímy spracovali videá na tému "Predtým bolo všetko lepšie! Je to pravda alebo nie?". V európskom finále ESC súťažilo spolu 64 videí z 20 európskych krajín. Práce hodnotila odborná porota. Posudzovala obsahovú kvalitu aj kreatívne spracovanie témy a určila päť najlepších prác v kategórii starších žiakov a rovnako v kategórii mladších žiakov.

V siedmom ročníku prejavilo záujem súťažiť viac ako 22.000 študentov z EÚ. Na Slovensku sa zapojilo 1200 študentov zo 129 stredných škôl. Tímy sa počas priebehu súťaže museli najprv prebojovať cez dve etapy národného kola. Do európskeho kola postúpili dva najlepšie tímy v oboch kategóriách.

Zámerom ESC bolo naučiť stredoškolákov čítať kvalitné štatistické údaje, orientovať sa v nich, ako aj správne ich interpretovať. "Nabrali sme nové zručnosti v oblastiach štatistiky a taktiež aj v realizovaní väčších projektov, či už to bolo formou prezentácie alebo videa. Určite sa nám v priebehu tejto súťaže aj zlepšila spolupráca medzi členmi nášho tímu" zhodnotil člen víťazného tímu z Banskej Bystrice.