Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Zahraničie

Rusi avizovali, že ich bojové plavidlá dorazia v stredu na Kubu

Na archívnej snímke z 24. júna 2019 ľudia sledujú ruskú vojenskú fregatu triedy Admirál Gorškov vyzbrojenú novými hypersonickými raketami Zirkón (Cirkon), ktorá priplávala do prístavu v Havane Foto: TASR/AP

Kubánske ministerstvo zahraničných vecí minulý štvrtok spresnilo, že ide o fregatu Gorškov, ponorku na jadrový pohon Kazaň, ropný tanker Pašin a záchranný remorkér Nikolaj Čiker.

Moskva 11. júna (TASR) - Tri ruské bojové lode a jedna ponorka dorazia v stredu na Kubu, kde zotrvajú do pondelka 17. júna, informoval v utorok veliteľ ruských námorných síl Alexandr Moisejev. TASR informuje podľa agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na ruské médiá.

Kubánske ministerstvo zahraničných vecí minulý štvrtok spresnilo, že ide o fregatu Gorškov, ponorku na jadrový pohon Kazaň, ropný tanker Pašin a záchranný remorkér Nikolaj Čiker. Ubezpečilo, že na plavidlách nebudú jadrové zbrane a ich prítomnosť nepredstavuje nebezpečenstvo pre región.

Kubánska vláda tiež uviedla, že táto návšteva spĺňa všetky medzinárodné normy a je súčasťou historických priateľských vzťahov medzi Kubou a Ruskom.

Americkí predstavitelia minulý týždeň uviedli, že Washington spozoroval ruské vojenské lode a lietadlá, ktoré mali smerovať do Karibiku na vojenské cvičenie. Manévre označili za súčasť širšej ruskej reakcie na americkú vojenskú podporu Ukrajine.