Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

V dôchodkovom systéme ľudia potrebujú predvídateľnosť, tvrdí A. Kiska

Prezident SR Andrej Kiska (v popredí) vystúpil so správou o stave republiky počas 53. schôdze Národnej rady SR 18. júna 2015 v Bratislave. Uprostred mu podáva ruku predseda vlády Robert Fico. Foto: TASR - Michal Svítok

Na druhej strane prezident pochválil obe vlády od roku 2010 za súčasný stav verejných financií.

Bratislava 18. júna (TASR) - Politici by urobili veľkú službu občanom SR, keby zabezpečili istotu a predvídateľnosť v dôchodkovom systéme. Myslí si to prezident SR Andrej Kiska, ktorý takto vo svojom prejave o stave republiky reagoval na už štvornásobné otvorenie druhého piliera.



"Nastal čas potvrdiť širokú a pevnú dohodu na podobe nášho dôchodkového systému. Dôchodky totiž musia byť spojené s istotou a garanciou systému," odkázal.

Na druhej strane prezident pochválil obe vlády od roku 2010 za súčasný stav verejných financií. "Vďaka obom vládam od roku 2010 sú pod kontrolou a dá sa povedať, že poslanci a vláda spolu s parlamentom a vládou v ďalšom funkčnom období majú šancu urobiť prelomový príspevok pre budúcnosť Slovenska," zdôraznil Kiska.

Spomenul tu aj záväzok dosiahnuť do roku 2017 vyrovnaný štátny rozpočet. "Postavím sa na stranu rozhodnutí, ktoré nás dovedú k stabilite. Zodpovedné hospodárenie v horších časoch potrebujeme, aby sme boli potom pripravenejší, keď príde ďalšia kríza," podotkla hlava štátu.

Na margo armády, ktorej je najvyšším veliteľom, poznamenal, že malo by byť zrozumiteľné, prečo a ako nakupujeme novú výzbroj. Prezident nechce rozhodnutia vykonané z mesiaca na mesiac, lebo verejnosť má právo vedieť, k čomu sa vláda a ministerstvo obrany zaviazalo. "Má právo vedieť, akým spôsobom a tempom bude Slovensko modernizovať svoje sily. Bolo by to fér voči občanom," uzavrel.