Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

A. KISKA: Nájdime odvahu povedať, ako sa s Gorilou nakladalo

Prezident SR Andrej Kiska vystúpil so správou o stave republiky počas 53. schôdze Národnej rady SR 18. júna 2015 v Bratislave. Foto: TASR

Vyhlásil to dnes prezident SR Andrej Kiska na pôde Národnej rady SR, kde predniesol svoju prvú správu o stave republiky.

Bratislava 18. júna (TASR) - Musíme posilniť dôveru občanov vo svoj štát, to je najväčšia výzva, ktorej čelíme. Vyhlásil to dnes prezident SR Andrej Kiska s tým, že ak existuje na Slovensku niečo, čo spojí ľudí v nejakom pocite, je to presvedčenie, že u nás nedokážeme zabezpečiť spravodlivosť. Prezident na pôde Národnej rady SR predniesol svoju prvú správu o stave republiky. Jeho prejav okrem poslancov počúvali aj členovia vlády na čele s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD).





"Sľúbil som občanom, že budem žiadať odpovede. Musím priznať, že odpovede, ktoré by uspokojili ľudí, som ani ako prezident nezískal. V najväčších kauzách, ako Gorila či emisie, musí prísť veľmi rýchlo deň, keď povieme, že tu sú skutočné výsledky. Alebo povedzme občanom prepáčte, nevieme a vedieť nebudeme, nedokážeme zistiť pravdu. Je to lepšie, ako pokúšať trpezlivosť ľudí vysvetleniami, ktoré vyzerajú ako právne kľučky," odporučil Kiska.







Na politikov apeloval, aby našli odvahu povedať si pravdu, ako sa so zisteniami v Gorile nakladalo. "Pomenujme, čo zlyhalo, čo je zle nastavené. Zdokumentujme celý proces, ktorý sa začal pred deviatimi rokmi. Myslím si, že to ľudia príjmu lepšie, ak si povieme pravdu," zdôraznil.



Podľa prezidenta peniaze a vplyv hrajú rolu aj tam, kde by mal platiť zákon. "Ľudia dokážu pochopiť mnohé, dokážu bojovať s nepriaznivými okolnosťami, ale želajú si povedať, že pred zákonom sme si všetci rovní, nie formálne, ale v reálnom svete. Prečo firma Váhostav-SK požíva väčšiu ochranu ako iní? Ľudia schovávajúci sa za schránkové firmy vyzerajú nedotknuteľní. Niekto príde o zamestnanie, iní pokračujú ďalej. Prečo sa s tým konečne neurobí poriadok?" pýtala sa hlava štátu.



Kiska však priznáva, že aj vďaka zmenám v posledných rokoch vidí v justícii svetielko na konci tunela. "Ale nie je to dosť. EÚ označila naše súdy za jedny z najhorších a bez ďalších zmien nebudú mať občania k sudcom rešpekt. V našej justícii je však veľa slušných a mravných sudcov a tí si zaslúžia, aby sme na nich nezabúdali," odkázal.



Na margo kauzy nevymenovania ústavných sudcov poslancom vytkol, že to nebola NR SR, ktorá sa na ústavný súd obrátila, ale ním nevymenovaní kandidáti. Takýto spor by totiž prezident považoval za legitímny. On si pritom želá, aby ústavný súd otázku nevymenovaných kandidátov rozhodol čo najrýchlejšie a uzavrel ju rozhodnutím, ktoré bude zrozumiteľné a vykonateľné.