Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Euroskupina bude rokovať s Gréckom, ak požiada o predĺženie záchrany

Valdis Dombrovskis Foto: TASR/AP/Yves Logghe

Nová grécka vláda už niekoľkokrát vyhlásila, že to nespraví.

Brusel 16. februára (TASR) - Ministri financií eurozóny sú pripravení na ďalšie rokovania s Gréckom. Podmienkou však je, že Atény budú ochotné požiadať o predĺženie záchranného programu, uviedol po dnešných rokovaniach, ktoré skončili bez výsledku, podpredseda Európskej komisie (EK) Valdis Dombrovskis. Informovala o tom agentúra Reuters.



Dombrovskis po odchode z rokovania Euroskupiny podčiarkol pred novinármi, že teraz je na Aténach, aby požiadali o predĺženie záchranného programu. Nová grécka vláda už niekoľkokrát vyhlásila, že to nespraví.



Dombrovskis, ktorý je podpredsedom EK pre euro, na otázku, kedy sa opäť stretne Euroskupina, odpovedal: "To závisí od rozhodnutia gréckej vlády. Jasne sa rozhodlo o tom, že ak a keď sa predloží žiadosť o predĺženie záchranného programu, ak budú existovať isté záruky zo strany gréckej vlády, že bude plniť tento program, potom predseda Euroskupiny oznámi jej ďalšie zasadnutie." Dodal, že ministri financií sú pripravení pokračovať v rokovaniach, takže závisí len od gréckej vlády, či bude chcieť požiadať o pokračovanie záchranného programu.