Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Turecko sa snaží zastaviť pád líry

Turecký minister financií Berat Albayrak. Foto: TASR/AP

Albayrak sľúbil, že nepríde k zabaveniu vkladov ani k výmene devíz na bankových účtoch za líry.

Istanbul/Ankara 13. augusta (TASR) - Turecký minister financií Berat Albayrak po ďalšom poklese líry prisľúbil rýchle prijatie opatrení.

Albayrak v sérii vyjadrení na Twitteri uviedol, že Turecko od pondelka začína realizovať akčný plán. Takisto sľúbil, že nepríde k zabaveniu vkladov ani k výmene devíz na bankových účtoch za líry, citovala ministra štátna turecká agentúra Anadolu.


Po dlhšom čase sa ozvala aj turecká centrálna banka, ktorá vyhlásila, že pre finančné inštitúty zabezpečí všetku potrebnú likviditu a že pozorne monitoruje trhy a ceny a prijme všetky opatrenia potrebné na zabezpečenie finančnej stability. Centrálna banka tiež oznámila zníženie požiadaviek na rezervy v prípade niektorých devízových obchodov. Banky si tiež môžu požičať dodatočné prostriedky v zahraničných menách.

Turecká mena pokračuje v páde aj na začiatku nového týždňa. Voči doláru klesla líra v pondelok skoro ráno dočasne až dvojciferne. Prvýkrát stúpol kurz dolára nad 7 TRY/USD, keď sa dostal až na 7,24 TRY/USD, a kurz eura sa pohyboval nad 8 TRY/EUR. Líra neskôr zmazala časť strát a jej kurz voči doláru posilnil až na 6,65 TRY/USD.