Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

G. MATEČNÁ: Registre obnovenej evidencie pozemkov sú na 97 % ukončené

Na snímke ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná. Foto: TASR/AP

Z môjho pohľadu a z pohľadu používania týchto grafických a písomných dát o pozemkoch sú (ROEP) urobené veľmi neštandardne, povedala ministerka.

Bratislava 12. apríla (TASR) - Registre obnovenej evidencie pozemkov (ROEP) sú už na 97 % ukončené, zostáva už len zopár katastrálnych území, kde je práce potrebné dokončiť. Uviedla to pre TASR šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná (nominantka SNS), ktorá predtým pôsobila od roku 2012 ako generálna riaditeľka Slovenského pozemkového fondu (SPF).

"Z môjho pohľadu a z pohľadu používania týchto grafických a písomných dát o pozemkoch sú (ROEP) urobené veľmi neštandardne. Napríklad, SPF bol v týchto registroch zapísaný možno päťdesiatimi možnosťami, čiže výber podľa jednotného kľúča nie je možný,"
poznamenala.

"Pozemkový fond sa snažil za môjho pôsobenia tieto veci upratať aj v spolupráci s Úradom geodézie, kartografie a katastra (ÚGKK), len je to zložitá vec. Keďže neboli nastavené pravidlá 20 rokov dozadu, tak každý spracovateľ ROEP-u, hoci bola jednotná metodika, zapisoval častokrát inak. Ony (registre) sú teda urobené, len nie sú urobené dobre. Teraz je len na katastri, aby to zjednotil, aj jednotlivé databázy, aj jednotlivé kľúče. Takže toto je jeden problém," podčiarkla.

Druhým problémom pri pozemkoch sú podľa Matečnej tzv. pozemkové úpravy. "Registre obnovenej evidencie pozemkov nám hovoria len o vlastníctve pôdy. Nimi sa len 'uprace' vlastníctvo pôdy," zdôraznila. Rozdrobenosť pozemkového vlastníctva na Slovensku je však podľa ministerkiných slov "nenormálne veľká", ktorú podľa nej zníži jedine scelenie pozemkov. Po tzv. komasáciách (pozemkových úpravách) je však podľa šéfky MPRV doteraz zapísaných len menej ako 500 pozemkových úprav, teda veľmi nízke percento, pri celkovom počte asi 3000 katastrálnych území v SR.

Nízky počet pozemkových úprav môže podľa nej byť zapríčinený jednak ich vysokou finančnou náročnosťou, či vysokou metodickou náročnosťou ich vykonávania. "Samotná metodika pozemkových úrad má okolo 500 strán," informovala. Vykonáva sa podľa jej slov často zbytočne mapovanie pozemkov.

Príčinou nízkeho počtu pozemkových úprav je aj nevôľa vlastníkov pôdy. "V mútnych vodách sa lepšie pláva. Lepšie sa prenajímajú pozemky, keď nevieme, kde reálne sú," doplnila. "Upratanie" pozemkov cez pozemkové úpravy tak, aby mal každý scelené vlastníctvo pôdy, je podľa nej "výborná cesta", ale je potrebné na správach katastrov informovať ľudí, zároveň spolupracovať so samosprávami obcí a hovoriť o pozitívach, ktoré pozemkové úpravy prinášajú.