Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Grécki voliči sú v prípade referenda rozdelení takmer na polovicu

Situácia v Grécku Foto: TASR/AP/Giannis Papanikos
Príspevok z Twitteru gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa Foto: twitter.com

A Nie reformám, ako radí ľuďom vláda, sa chystá zaškrtnúť 43 % respondentov.

Atény 2. júla (TASR) - Grécki voliči sú rozdelení už na dva takmer rovnaké tábory. Podľa najnovšieho prieskumu počet ľudí, ktorí zvažujú, že o tri dni v referende budú hlasovať za prijatie podmienok záchranného programu je dokonca vyšší, ako počet odporcov. Informovala o tom agentúra Bloomberg s odvolaním sa na prieskum spoločnosti GPO pre euro2day.gr.

Z výsledkov tejto ankety vyplýva, že až 47 % opýtaných sa prikláňa k odpovedi Áno, čo znamená súhlas s reformami a úspornými opatreniami, ktoré sú podmienkou záchranného programu.



A Nie reformám, ako radí ľuďom vláda, sa chystá zaškrtnúť 43 % respondentov.

Grécke banky sú už štvrtý deň zatvorené a v gréckych médiách sa objavili špekulácie, že banky môžu "zhabať" vklady, aby posilnili svoje financie.

Európska centrálna banka (ECB) zatiaľ ponechala program núdzového financovania gréckych bánk ELA bez zmeny, aj keď grécka vláda nezaplatila Medzinárodnému menovému fondu júnovú splátku z úveru. Ale ECB nevyhovela žiadosti gréckej vlády o zvýšenie programu ELA a ponechala ho na úrovni 89 miliárd eur.

Grécky premiér Alexis Tsipras v stredu (1.7.) vo svojom príhovore v televízii vyzval voličov, aby podmienky veriteľov odmietli. Uviedol, že to posilní jeho pozíciu pri rokovaniach.



"V pondelok (6.7.) po referende bude grécka vláda za rokovacím stolom s lepšími podmienkami pre grécky národ," uviedol na sociálnej sieti Twitter a dodal, že verdikt ľudu je oveľa silnejší ako vôľa vlády.

Rada Európy má pochybnosti o správnosti konania gréckeho referenda



Pohľad na komplex budov Rady Európy vo francúzskom Štrasburgu.
Foto: TASR/Štefan Puškáš
Nedeľňajšie referendum, ktoré vyhlásila vláda gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa, nespĺňa "štandardy" stanovené Radou Európy (RE), najmä z dôvodu príliš krátkej doby medzi jeho vyhlásením a konaním.

"Je zrejmé, že tento časový interval je príliš krátky z hľadiska našich štandardov," oznámil v stredu Daniel Höltgen, hovorca generálneho tajomníka RE Thorbjörna Jaglanda.

Hovorca tejto paneurópskej organizácie upozornil, že ide o štandardy, ktoré sú v súlade s odporúčaniami Benátskej komisie, čo je orgán poskytujúci právnické expertízy pre Radu Európy. Existujú prinajmenšom tri kritériá, pri ktorých má RE pochybnosti o platnosti navrhovaného referenda v Grécku.



"Voliči by mali mať k dispozícii otázky referenda najmenej dva týždne pred jeho konaním," spresnil Höltgen, čo podľa neho zjavne nie je prípad gréckeho plebiscitu. Krátky časový úsek taktiež znemožnil prípravu a vyslanie medzinárodných pozorovateľov, čo rovnako patrí medzi odporúčania Benátskej komisie.

Okrem toho otázky referenda musia byť veľmi jasné a zrozumiteľné, čo podľa Höltgena možno gréckemu referendu tiež vyčítať.

Nedeľňajšie všeľudové hlasovanie je považované za rozhodujúce pre ďalší osud Grécka a jeho zotrvanie v eurozóne a Európskej únii. Tsipras prostredníctvom neho vyzval Grékov, aby odmietli pokračovanie programov úsporných opatrení, ktorými medzinárodní veritelia podmieňujú pokračovanie záchranného finančného balíka.

Kritika voči referendu však neprichádza len zo zahraničia. Grécka Všeobecná konfederácia súkromných zamestnancov (GSEE), najpočetnejšia odborová centrála v krajine, vyzvala Tsiprasovu vládu, aby zrušila konanie plebiscitu. Odborári zdôraznili, že sú proti všetkým úsporným opatreniam, či už zo strany veriteľov alebo vlády, ale zároveň chcú udržať krajinu v EÚ aj v eurozóne.