Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Grécko navrhlo daňovú amnestiu, čaká milióny eur zo Švajčiarska

Grécky minister financií Janis Varufakis v Aténach 5. júla 2015 Foto: TASR/AP

Vláda v Aténach by tak získala milióny eur, ktoré vzhľadom na najnovšiu situáciu nevyhnutne potrebuje.

Zürich 5. júla (TASR) - Grécko navrhlo daňovú amnestiu s cieľom získať príjmy z miliárd eur, ktoré obyvatelia Grécka údajne potichu uložili vo švajčiarskych bankách. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na správu v nedeľníku Neue Zürcher Zeitung am Sonntag.



Plán, ktorý si ešte stále vyžaduje schválenie v parlamente a konečnú dohodu so Švajčiarskom, predpokladá, že na legalizáciu týchto aktív bude potrebné zaplatiť daň vo výške 21 %. Vláda v Aténach by tak získala milióny eur, ktoré vzhľadom na najnovšiu situáciu nevyhnutne potrebuje, uviedli noviny citujúc nemenované zdroje.

"Sme radi, že Grécko predložilo návrh, ktorý má túto záležitosť riešiť," povedal Mario Tuor, riaditeľ pre vzťahy s verejnosťou Švajčiarskeho štátneho sekretariátu pre medzinárodné finančné otázky (SIF). Hovorca švajčiarskeho ministerstva financií dodal, že "s Gréckom rokujú, no zatiaľ sa o ničom nerozhodlo".

Noviny zároveň zverejnili výrazne sa líšiace odhady, koľko miliárd eur majú Gréci na účtoch vo švajčiarskych bankách. Tie sa pohybujú od 2 miliárd až do 200 miliárd eur. Skutočný objem financií by mal byť jasnejší v roku 2018, keď by si Švajčiarsko a EÚ mali začať vymieňať informácie o bankových účtoch svojich obyvateľov.