Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 5. jún 2024Meniny má Laura
< sekcia Ekonomika

HLINA: Nezníženie DPH na mrazené mäso môže priniesť zdravotné riziká

Alojz Hlina Foto: TASR/Pavel Neubauer

Poslanec sa totiž obáva, že pôvodne mrazené mäso sa bude rozmrazovať.

Bratislava 2. októbra (TASR) – Na zoznam potravín so zníženou sadzbou dane z pridanej hodnoty (DPH) sa nedostalo mrazené mäso, len čerstvé a chladené. A práve to môže podľa poslanca Národnej rady (NR) SR Alojza Hlinu (KDH) priniesť ľuďom na Slovensku zdravotné riziká. Upozornil na to na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente.

Poslanec sa totiž obáva, že pôvodne mrazené mäso sa bude rozmrazovať a ďalej predávať ako chladené, keďže na chladené mäso sa má od januára budúceho roku vzťahovať znížená 10-% DPH. "Mäso, keď rozmrazíte, neodporúča sa ho znova zamraziť. Nie je to zakázané, ale neodporúča sa to," upozornil Hlina. Vyplývajú z toho podľa jeho slov zdravotné riziká.



Okrem toho, ľudia to podľa poslanca na obale mäsa nezistia. Ako ukážku priniesol jahňací chrbát z Nového Zélandu, ktorý sa predával chladený či hovädzie predné z Argentíny, ktoré sa rovnako predáva chladené. Hlina sa však pýtal, ako by sa mohli tieto výrobky prepraviť na Slovensko z takých vzdialených krajín bez zamrazenia. "To sú všetko destinácie, ktoré sú ďalej ako Nitra," konštatoval poslanec. Mäso tak bolo podľa jeho slov pôvodne zamrazené, následne sa rozmrazilo a teraz sa predáva ako chladené.

Po znížení dane na chladené mäso od januára bude pritom takýto postup podľa jeho slov pre predajcov výhodnejší, ušetria na ňom. Hlina tvrdí, že nemá nič proti zníženiu DPH na potraviny na 10 %. "Mám problém s tým, že to zase urobili zle," dodal.

Rozmrazené potraviny sa označujú, oponuje agrorezort


Podľa ministerstva pôdohospodárstva sa však musia na základe nariadenia Európskeho parlamentu potraviny, ktoré boli pred predajom zmrazené a predávajú sa rozmrazené, označiť slovom "rozmrazené". "Toto nariadenie tiež ustanovuje aj povinnosť uvádzať dátum prvého a každého následného zmrazenia," doplnil riaditeľ odboru komunikácie ministerstva Peter Hajnala.

Podľa agrorezortu je teda zrejmé, že v prípade, ak by sa na trhu vyskytovalo mäso, ktoré sa predáva po rozmrazení, musí byť aj príslušne označené ako rozmrazené. "Na slovenskom trhu sa takto označené mäso nevyskytuje, pretože mrazené mäso dovezené na Slovensko sa využíva vo výrobnej spotrebe na výrobu mäsových výrobkov, čo legislatíva EÚ dovoľuje," opísal Hajnala.

Poslancom použité príklady argentínskeho hovädzieho alebo novozélandského jahňacieho sú teda podľa ministerstva účelové a nesprávne. "Predpokladáme, že ide naozaj o chladené mäso v pôvodných obaloch a s pôvodným označením, vyrobené pod chránenou atmosférou a dopravené do Európy leteckou dopravou, čím vedia byť zachované podmienky pre chladené mäso," dodal Hajnala.

Treba pritom podľa neho zdôrazniť, že v súčasnosti platná legislatíva pre povinné označovanie pôvodu mias vysoko a nadštandardne prevyšuje povinné označenie pre ostatné potraviny, čo práve umožnilo oddeliť mäso chladené od mrazeného a pomôcť tak slovenskej lokálnej produkcii čerstvého mäsa. Ministerstvo sa zároveň vzhľadom na vysoko funkčnú úradnú kontrolu potravín neobáva, že sa zamrazené mäso bude predávať ako chladené. "O dovoze mäsa sa vedie presná evidencia, na bitúnkoch a v mäsospracovateľských podnikoch je stála alebo pravidelná veterinárna kontrola," vymenoval Hajnala.

Okrem toho pripravuje podľa jeho slov ministerstvo a Štátna veterinárna a potravinová správa diagnostické opatrenia na sprísnenie tejto kontroly tak, aby bolo jednoznačne preukázateľné, či bolo mäso zamrazené a rozmrazené, čo jednoznačne zabezpečí ochranu spotrebiteľa.

SPPK podporuje rozhodnutie vlády znížiť DPH


Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) podporuje rozhodnutie vlády znížiť daň z pridanej hodnoty (DPH) na vybrané potraviny z 20 % na 10 %. "Túto aktivitu vlády SR však chápeme ako strategické rozhodnutie, ktoré by v budúcnosti malo prerásť do celoplošného zníženia DPH na všetky potravinárske komodity," uviedla hovorkyňa SPPK Jana Holéciová v reakcii na štvrtkové (1.10.) schválenie zníženia DPH v parlamente.

SPPK bude podporovať následné rozhodnutia vlády, ktoré by mali viesť k celoplošnému zníženiu DPH na všetky potraviny. Komora chápe takéto rozhodnutie ako významný krok k podpore potravinovej sebestačnosti Slovenska, k podpore rozvoja domáceho poľnohospodárstva a potravinárstva. "Celoplošné zníženie DPH na všetky potraviny by bolo opatrením, ktoré by skutočne viedlo k zlepšeniu sociálneho postavenia obyvateľov Slovenskej republiky," zdôraznila.

"My sme sa už dávnejšie vyjadrovali, že by sme privítali zníženie DPH aj pri ďalších potravinách. V júni tohto roku sme predložili Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR návrh výrobkov, ktoré by mali byť zahrnuté v zozname potravín s nižšou DPH. V tomto návrhu sme uviedli potravinárske výrobky, ktoré patria medzi základné potraviny, potraviny dennej spotreby a ich konzumácia je dôležitá z hľadiska zdravého vývoja ľudského organizmu," pripomenula.

"Okrem potravín, ktoré sa do konečného zoznamu dostali, sme navrhovali zaradiť aj čerstvé ovocie a zeleninu mierneho pásma, cukor, olej, múku alebo slepačie vajcia. V definitívnom zozname by sme prijali aj mliečne výrobky, nielen mlieko samotné. Mliečne výrobky totiž obsahujú látky, ktoré sú podľa odborníkov pre zažívací trakt človeka veľmi prospešné. Do zoznamu potravín s nižšou sadzbou DPH by sme preto prijali aj zaradenie jogurtov a syrov. Navyše dlhodobo spotreba mlieka a mliečnych výrobkov nedosahuje úroveň, ktorú nám odporúčajú odborníci," podčiarkla.