Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

J. MIŠKOV: Predaj podielov Slovenska v Slovak Telekome je škandalózny

Juraj Miškov Foto: TASR - Pavel Neubauer

Predaj 49-% podielu Slovenska v Slovak Telekome je škandalózny. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal predseda strany SKOK Juraj Miškov.

Bratislava 19. mája (TASR) - Predaj 49-% podielu Slovenska v Slovak Telekome je škandalózny. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal predseda strany SKOK Juraj Miškov.

"Sme šokovaní, že vláda privatizuje miliardový majetok štátu bez súťaže, že ho predá jednému jedinému záujemcovi, ktorým je Deutsche Telekom. Takto sa neprivatizovalo ani za Mečiara," konštatoval Miškov.



Pripomenul, že vláda Ivety Radičovej chcela predať podiely v Slovak Telekome cez burzu. "Ani druhá Ficova vláda nemala odvahu zrušiť tento spôsob privatizácie. Vláda ale zašla tak ďaleko, že obalamutila väčšinu Slovenska, aby si ľudia nakúpili akcie Telekomu na burze. Realita je ale taká, že Ficova vláda predala podiely bez súťaže jedinému záujemcovi," dodal Miškov.



Slovensko predalo svoj 49-% podiel v spoločnosti Slovak Telekom (ST) väčšinovému vlastníkovi firmy Deutsche Telekom za 900 miliónov eur. Dohodu s nemeckým investorom podpísala vláda SR po svojom dnešnom mimoriadnom rokovaní v Bratislave.

Obe strany sa zároveň dohodli, že Deutsche Telekom vyplatí Slovensku dividendu za výsledky minuloročného hospodárenia vo výške takmer 16 miliónov eur. Súčasťou dohody je aj vytvorenie účtu, na ktorom bude zadržaných vyše 100 miliónov eur na vyriešenie prípadných právnych sporov, ktorým môže Slovak Telekom na základe minulých skutkov čeliť.

Podľa nezaradeného poslanca Národnej rady (NR) SR Daniela Lipšica Slovensko s Deutsche Telekomom urobilo nevýhodnú dohodu. "Je zjavné, že cena, ktorú ponúkli Nemci, je nižšia, ako by ju vyprodukovala medzinárodná súťaž. Čo je ešte horšie, že v tejto cene 900 miliónov eur je zahrnutých 100 miliónov eur na pokuty a súdne spory, ktoré Slovak Telekom prehral. To znamená, od tejto sumy budú odpočítané zlé manažérske rozhodnutia, ktoré spôsobili manažéri Slovak Telekomu. To je zjavne nevýhodná dohoda," skonštatoval na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente Lipšic.

Navyše je presvedčený, že vláda sa musela s Deutsche Telekomom na odpredaji akcií vopred dohodnúť. "Akonáhle burza vygenerovala nejakú cenu, bolo to v stredu (6.5.) večer, vo štvrtok (7.5.) ráno prišla ponuka od Deutsche Telekomu. To bolo zjavne dohodnuté vopred," doplnil Lipšic. Tiež pripomenul, že štát zaplatil za privatizačného poradcu 700.000 eur. "Na čo bol ten poradca? To sú peniaze, ktoré išli do vzduchu," povedal Lipšic s tým, že by tieto peniaze mali poradcovia vrátiť naspäť štátu.

Aj podľa poslanca za SaS Ľubomíra Galka vláda odpredala akcie Slovak Telekomu nevýhodne pre Slovensko. "Fico privatizuje zle a pripravuje všetkých občanov Slovenska o veľké peniaze, ktoré by sa mohli využiť všade tam, kde sú potrebné. Či už v zdravotníctve, alebo školstve," podotkol Galko.

Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič je zase presvedčený, že vláda zámerne oznámila najprv predaj akcií cez burzu, aby odstránila strategických investorov. "Robert Fico dopredu povedal, že sa pôjde cez burzu, tým odstrašil všetkých strategických investorov a nakoniec to mohol predať dopredu vybranému záujemcovi výrazne lacnejšie, ako v skutočnosti mohol, ak by urobil medzinárodnú súťaž," doplnil Matovič.

Pripomenul, že aj keď iné štáty privatizujú v otvorených súťažiach, cena za odpredané podiely je o 20 % až 50 % vyššia, ako je aktuálna cena na burze. "Vláda mala urobiť všetko pre to, aby sa vygenerovala čo najlepšia cena. Vláde vôbec nič nebránilo privatizovať aj priamym rokovaním so strategickými investormi a mať záložný plán, ktorým je predaj akcií cez burzu," dodal Matovič.