Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

LÍDRI SA DOHODLI: Grécko z eurozóny nevystúpi

Zľava grécky premiér Alexis Tsipras, predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, francúzsky prezident Francois Hollande a belgický premiér Charles Michel sa rozprávajú počas mimoriadneho summitu lídrov eurozóny v Bruseli 12. júla 2015. Foto: TASR/AP

Atény tak dostanú ďalšiu finančnú pomoc.

Brusel 13. júla (TASR) - Lídri eurozóny po nečakane dlhom 16-hodinovom maratóne rokovaní s viacerými technickými prestávkami a separátnymi rokovaniami dospeli ku konečnej dohode o Grécku, podľa ktorej si táto krajina udrží členstvo v eurozóne.

Informáciu medzi prvými potvrdil predseda Európskej rady Donald Tusk i belgický premiér Charles Michel prostredníctvom svojho účtu na Twitteri.







Následne prišla rovnaká informácia aj od hovorcu cyperskej vlády v znení "Zdá sa, že máme dohodu". Rovnako aj luxemburský premiér Xavier Bettel prostredníctvom Twitteru odkázal, že "Európa je silná!", lebo sa dokázala dohodnúť.

Donald Tusk (vľavo) a Jean-Claude Juncker po rokovaniach
Foto: TASR/AP

Najvyšší predstavitelia eurozóny začali rokovania v nedeľu popoludní o tom, či sú vhodné podmienky na začatie rokovaní s Aténami ohľadne tretieho programu finančnej pomoci v odhadovanej výške 82-86 miliárd eur.

Premiéri a prezidenti mali k dispozícii dokument vypracovaný ministrami financií eurozóny, ktorí rokovali tesne pred eurosummitom. Tento dokument sa počas nočných rokovaní stal hlavným pracovným nástrojom lídrov eurozóny, pričom kým vznikla konečná podoba záverov, text sa najmenej päťkrát zmenil.



Podstatné však je, že grécky premiér Alexis Tsipras sa nakoniec dohodol na prijateľnom kompromise s eurozónou a teraz musí túto dohodu politicky obhájiť doma v parlamente a pred vlastnými voličmi.

Grécko potrebuje miliardy

Grécko potrebuje len na zaplatenie svojich účtov do konca augusta finančnú injekciu vo výške 22 miliárd eur. Uviedol maltský minister financií Edward Scicluna pre agentúru Bloomberg.

Z toho 7 miliárd eur potrebuje získať do 20. júla, keď vyprší splatnosť gréckych dlhopisov v hodnote približne 3,5 miliardy eur, ktoré vlastní Európska centrálna banka (ECB).



Talianske, španielske, ale aj grécke dlhopisy už zareagovali na dohodu

Talianske, španielske, ale aj grécke dlhopisy už dnes zareagovali na správu, že Grécko sa dohodlo so svojimi veriteľmi na kompromise, ktorý umožní zadlženej krajine vyhnúť sa bankrotu a zostať v eurozóne. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Riziková prirážka na talianske 10-ročné dlhopisy v porovnaní s referenčnými nemeckými dlhopismi dnes klesla na najnižšiu úroveň za takmer tri týždne.



Tsipras sa teší, lídri tlačia na uzákonenie reforiem

Gréckemu premiérovi Alexisovi Tsiprasovi sa podarilo zaistiť reštrukturalizáciu dlhu a nový finančný balík pre strednodobé financovanie v hodnote 35 miliárd eur. Tsipras po skončení krízového summitu eurozóny upozornil, že dnes dosiahnutá dohoda s veriteľmi umožní jeho krajine zostať členom menovej únie.

Podľa jeho slov dohoda, ktorá je výsledkom vyše 15-hodinových rokovaní s európskymi partnermi, by mohla priniesť nové investície a pomôcť jeho krajine dostať sa z recesie a zabrániť hroziacemu kolapsu národného bankového systému.

"Dohoda je ťažká, ale odvrátili sme presun štátneho majetku v zahraničí. Odvrátili sme plán finančného uškrtenia a zrútenia bankového systému," povedal Tsipras pred novinármi. A dodal, že sa mu podarilo vybojovať bitku o reštrukturalizáciu dlhu.

Grécka koaličná strana Nezávislí Gréci dohodu s veriteľmi nepodporí

Koaličný partner ľavicovej strany Syriza gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa odmieta návrh dohody s veriteľmi a nepodporí ho. Pravicovo-populistická strana Nezávislí Gréci však signalizovala, že chce zostať súčasťou Tsiprasovej vlády. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Dohoda hovorí o garanciách v hodnote 50 miliárd eur týkajúcich sa verejného majetku, o zmenách legislatívy vrátane konfiškácie domov. S tým nemôžeme súhlasiť,"
uviedol líder strany Nezávislí Gréci Panos Kammenos. Dodal však, že jeho strana zostane v koalícii s Tsiprasovou Syrizou.

Tspiras už čelí vlne odporu zo strany mnohých členov svojej vlastnej strany voči návrhu dohody, ktorá má byť základom pre ďalší balík pomoci vo výške 86 miliárd eur. Dohodu, ktorá bola dosiahnutá na rokovaniach s lídrami Európskej únie (EÚ) v noci nadnes, však môžu podporiť proeurópske opozičné strany a zabezpečiť jej schválenie v parlamente.

Podľa dohodnutých podmienok musí grécky parlament schváliť celý rad reforiem do stredy (15. 7.). Súčasťou balíka týchto opatrení je napríklad zvýšenie dane z pridanej hodnoty (DPH) alebo reforma dôchodkového systému.