Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Tsipras verí, že vyhral boj o eurozónu, ustúpilo aj Nemecko

Grécky premiér Alexis Tsipras počas tlačovej konferencie 13. júla 2015 v Bruseli. Foto: TASR/AP

Dobrou správou pre Grécko sú aj posummitové slová nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.

Brusel 13. júla (TASR) - Gréckemu premiérovi Alexisovi Tsiprasovi sa podarilo zaistiť reštrukturalizáciu dlhu a nový finančný balík pre strednodobé financovanie v hodnote 35 miliárd eur. Tsipras po skončení krízového summitu eurozóny upozornil, že dnes dosiahnutá dohoda s veriteľmi umožní jeho krajine zostať členom menovej únie.

Podľa jeho slov dohoda, ktorá je výsledkom vyše 15-hodinových rokovaní s európskymi partnermi, by mohla priniesť nové investície a pomôcť jeho krajine dostať sa z recesie a zabrániť hroziacemu kolapsu národného bankového systému.

"Dohoda je ťažká, ale odvrátili sme presun štátneho majetku v zahraničí. Odvrátili sme plán finančného uškrtenia a zrútenia bankového systému," povedal Tsipras pred novinármi. A dodal, že sa mu podarilo vybojovať bitku o reštrukturalizáciu dlhu.



Predseda Európskej rady Donald Tusk ocenil, že krajiny eurozóny na summite "jednomyseľne dospeli k dohode". Podľa neho je teraz všetko pripravené pre aktivovanie Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM), cez ktorý Atény požiadali o finančnú pomoc, nie je však zatiaľ jasné, ako rýchlo sa to podarí a kedy začnú financie prúdiť do Grécka. Podľa Tuska ide o súboj s časom, lebo 20. júla vyprší hraničný termín, v ktorom Atény musia Európskej centrálnej banke vrátiť 3,5 miliardy eur.

Dobrou správou pre Grécko sú posummitové slová nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ktorá uviedla, že môže odporučiť spolkovému parlamentu, aby ešte v priebehu tohto týždňa schválil začatie rokovaní s Gréckom o treťom záchrannom programe, len čo grécky parlament prijme odporúčané zákonné opatrenia.

Kancelárka priznala, že Nemecko upustilo od požiadavky, aby bola na eurosummite stanovená požiadavka "dočasného oddychového času" pre členstvo Grécka v menovej únii, takzvaný dočasný Grexit.

Šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem však upozornil, že záverečná dohoda o novom záchrannom programe pre Grécko je stále vzdialená. Dodal, že ak sa aj Aténam podarí rýchlo splniť uložené domáce úlohy, stále je tu niekoľko národných parlamentov, ktoré musia odobriť nový záchranný plán pre Grécko, a to vrátane gréckeho parlamentu.

Grécki poslanci majú k dispozícii len málo času na rýchlu implementáciu nových proreformných právnych predpisov.

Dijsselbloem zároveň pripomenul, že Euroskupina bude ešte dnes rokovať o scenári krátkodobého "preklenovacieho" financovania pre Grécko, ktoré má podporiť likviditu gréckych bánk a upokojiť domáce obyvateľstvo.