Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Opozícia žiada Smer, aby predložil finálne riešenie firmy Váhostav

Poslanci Národnej rady SR (NR SR) rokovali na 49. mimoriadnej schôdzi o problémoch súvisiacich s reštrukturalizáciou firiem na Slovensku 15. apríla 2015. Mimoriadna schôdza je reakciou aj na situáciu veriteľov stavebnej spoločnosti Váhostav-SK. Na snímke poslanci za SaS sprava Lucia Nicholsonová a Jozef Mihál. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Vládna strana Smer-SD by mala predložiť parlamentu finálne návrhy riešení situácie v súvislosti s reštrukturalizáciou stavebnej spoločnosti Váhostav-SK.

Bratislava 22. apríla (TASR) - Vládna strana Smer-SD by mala predložiť parlamentu finálne návrhy riešení situácie v súvislosti s reštrukturalizáciou stavebnej spoločnosti Váhostav-SK. Vyzvali ju k tomu v úvode piateho rokovacieho dňa 49. schôdze Národnej rady (NR) SR viacerí predstavitelia opozície.

"Kde sú finálne návrhy riešení?" pýtal sa Zsolt Simon (Most-Híd). Vládny Smer-SD ich podľa neho nemá. "Nikto z kolegov zo Smeru ich nevie predstaviť, lebo ich nemáte k dispozícii," dodal Simon.



Podobne aj Igor Hraško z OĽaNO kritizoval poslancov vládneho Smeru-SD, že umelo predlžujú diskusiu o návrhu Občianskeho zákonníka v prvom čítaní. Podľa neho sa už o nej mohlo hlasovať v utorok (21. apríla) večer, ale v sále nebol dostatok vládnych poslancov. Vystúpenie podpredsedu parlamentu Miroslava Číža podľa neho len umelo predlžovalo čas.

Lucia Žitňanská z Mosta-Híd upozornila, že parlament má presne týždeň na to, aby túto situáciu vyriešil. O týždeň 30. apríla totiž zasadne schôdza veriteľov, kde sa bude hlasovať o návrhu reštrukturalizačného plánu vo firme. "Finálny návrh vládnej strany Smer-SD by som rada videla na stole," zdôraznila Žitňanská.

Hoci vláda predložila návrh novely Obchodného zákonníka plénu, premiér Robert Fico (Smer-SD) v ňom už avizoval viaceré zmeny. Napríklad by podľa neho mohli mať možnosť malí veritelia od reštrukturalizovaných firiem vymáhať až 100 % dlhovaných peňazí. A to z budúcich ziskov a iných príjmov majiteľov týchto firiem. Dlhy spoločností by sa tak v budúcnosti nevymazávali.

Pôvodne pritom vláda navrhovala, aby si malí veritelia mohli vymáhať bez premlčania 40 % pohľadávok. Štát by ich potom od podnikateľov odkupoval cez Slovenskú záručnú a rozvojovú banku (SZRB). Aktuálne ale premiér uviedol, že sa má zvýšiť aj podiel pohľadávok, ktoré chce cez záručnú banku okamžite odkupovať. Stúpnuť má na 50 % z ich hodnoty. SZRB má odkupovanie pohľadávok financovať z osobitného bankového odvodu.

Po víkendovom stretnutí so živnostníkmi a stavebnými podnikateľmi pritom Fico avizoval, že vláda má záujem na prerušení procesu reštrukturalizácie Váhostavu-SK. Firma totiž plánuje v rámci reštrukturalizácie vyplatiť malým firmám a živnostníkom len 15 % z ich pohľadávok.

Niekoľko návrhov sa chystá predložiť aj opozícia. Spoločné majú to, že na splácaní dlhov Váhostavu-SK by sa mali podieľať aj jeho majitelia. Opozícia totiž viní premiéra z toho, že chce dlhy firmy odkupovať za peniaze daňových poplatníkov.