Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

R.FICO: Momentálne je cestovanie zadarmo pre pracujúcich nereálne

Tlačová konferencia predsedu vlády SR Roberta Fica a ministra dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Jána Počiatka a zástupcov ŽSR a ZSSK sa uskutočnila v nedeľu 1. februára 2015 na Hlavnej stanici v Bratislave. Témou bol 1. február 2015 - začiatok platnosti zliav pri cestovaní vlakom do práce - prezentácia, podrobnosti. Foto: TASR/ Štefan Puškáš

Keď totiž v novembri minulého roka spúšťal štát prepravu vo vlakoch zadarmo pre dôchodcov a študentov, chcel tým podľa Fica ochrániť tieto dve ohrozené skupiny.

Bratislava 1. februára (TASR) - Vláda pod vedením premiéra Roberta Fica (Smer-SD) určite nepristúpi k rozhodnutiu zaviesť vo vlakoch cestovanie zadarmo pre pracujúcich. Čiže ľudí, ktorí majú príjem a zarábajú. Fico to vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.



Keď totiž v novembri minulého roka spúšťal štát prepravu vo vlakoch zadarmo pre dôchodcov a študentov, chcel tým podľa Fica ochrániť tieto dve ohrozené skupiny. A pre pracujúcich platia od dnešného dňa 50-% zľavy na týždenné alebo mesačné predplatné lístky. "V tomto okamžiku je cestovanie zadarmo pre pracujúcich jednoducho nereálne," zdôraznil premiér.

Čo sa týka zliav pri cestovaní autobusmi, na to je podľa jeho slov potrebné najskôr zosúladiť vlaky a autobusy. "Pokiaľ nedôjde k harmonizácii železničnej a autobusovej dopravy do budúcnosti, nemáme žiaden dôvod o niečom podobnom uvažovať v najbližších mesiacoch alebo rokoch," opísal.

Problémom autobusovej dopravy je podľa neho aj to, že autobusové spoločnosti majú zmiešané vlastníctvo. Sú v nich súkromní vlastníci, kraje a niekde aj štát. "Sme pripravení baviť sa o harmonizácii vlakovej a autobusovej dopravy, ale to vyžaduje nejaký čas," doplnil predseda vlády.

Zároveň avizoval, že už o pár mesiacov predstaví vláda nový sociálny balíček. "O chvíľku, možno o dva mesiace, predstavíme druhý sociálny balík, ktorý bude možno ešte zaujímavejší ako tento prvý, ale čakáme na rozhodnutie o finančnom krytí," dodal.