Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Pracujúci majú oddnes polovičné zľavy vo vlakoch

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (prvý sprava) a minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Ján Počiatek (druhý sprava). Foto: TASR/Štefan Puškáš

Pocíti to jedenásť percent cestujúcich.

Bratislava 1. február (TASR) - Pracujúci môžu od dnešného dňa využívať zvýšené 50-% zľavy pri cestovaní vlakmi. Polovičné cestovné sa vzťahuje na týždenné a mesačné predplatné lístky v druhej vlakovej triede.



"Toto opatrenie sa dotýka okolo 11 % všetkých osôb, ktoré sú prepravené slovenskými železnicami," vyčíslil na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave premiér Robert Fico (Smer-SD). K takýmto zľavám pre pracujúcich pristúpila vláda v rámci opatrení sociálneho balíčka. Sú ďalším krokom po tom, čo v novembri minulého roka začalo platiť cestovanie vlakmi zadarmo pre študentov a dôchodcov.

Vláda vychádza z toho, že zľavy pre pracujúcich povedú k ďalšiemu zvýšeniu počtu ľudí, ktorí cestujú vlakmi za prácou. Opatrenie si totiž podľa predpokladov vyžiada peňažné prostriedky vo výške 1,35 milióna eur. Podľa ministerstva dopravy by sa mali vykryť výnosmi z vyššieho záujmu ľudí o cestovanie vlakmi.



Pracujúci, ktorí si budú chcieť takúto zľavu uplatniť, nebudú musieť preto spraviť nič mimoriadne. "Nevyžaduje sa nič nové, žiadna špeciálna registrácia," priblížil generálny riaditeľ Železničnej spoločnosti Slovensko Pavol Gabor. Tí cestujúci, ktorí už dnes majú čipovú kartu a kupujú si týždenný a mesačný lístok, dostanú takúto vyššiu zľavu automaticky. "Noví držitelia potrebujú bezkontaktnú čipovú kartu, ktorú im vydávame za päť eur a môžu jazdiť so zľavou 50 %," dodal Gabor.

Aj doteraz totiž fungovali zľavy pri predplatných cestovných lístkoch. V prípade týždenného jednosmerného lístka to bola 30-% zľava a pri týždennom obojsmernom 35-%. Zároveň bola zľava aj pri mesačnom jednosmernom lístku, a to 40 % a pri mesačnom obojsmernom 45 %.

ZSSK pritom nebude musieť v súvislosti s týmto opatrením posilňovať vlakovú dopravu. Podľa Gabora postačí tá kapacita spojov, ktorá sa rozšírila v decembri 2014.

Zvýšené 50-% zľavy platia pre vlaky vypravované na základe zmluvy vo verejnom záujme, a to štátnym dopravcom Železničnou spoločnosťou Slovensko, a tiež spoločnosťou RegioJet na trati medzi Bratislavou a Komárnom. Predplatné týždenné alebo mesačné lístky sa však vydávajú na vzdialenosť maximálne 210 kilometrov a neplatia na tratiach Tatranskej elektrickej železnice a Ozubnicovej železnice. Pri zľavách sa vydávajú na konkrétneho zákazníka, ale nie sú viazané na konkrétny vlak.

R.Fico: K dnešnému dňu sa zaregistrovalo 505 tisíc ľudí, ktorí majú záujem využívať vlaky zadarmo