Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Reverzný tok plynu na Ukrajinu je aj dobrým biznisom, tvrdí analytik

Zľava predseda vlády SR Robert Fico Foto: TASR/František Iván

Na druhej strane, reverzný tok plynu na Ukrajinu podľa Jozefa Badidu veľmi nevyhovuje Rusom, keďže naštrbil ich monopolné postavenie.

Bratislava 26. septembra (TASR) - Reverzný tok zemného plynu na Ukrajinu je pomocou a aj dobrým biznisom. Uviedol to pre TASR analytik portálu energieprevas.sk Jozef Badida.

"Ukrajinci boli roky-rokúce závislí len od jedného dodávateľa – ruskom Gazprome a ani plynové krízy z rokov 2006 a 2009, kedy im Rusi dočasne stopli dodávky plynu, ich nenaštartovali k diverzifikácii. Postačovali im miliardové príjmy z prepravy ruského plynu do Európy, a preto im neprekážalo ani to, že tranzit cez ich územie právne a obchodne ovláda Gazprom," konštatoval.

Táto situácia sa však podľa jeho slov obrátila proti nim na jar tohto roku, keď nová kyjevská garnitúra zistila, že spätné dodávky plynu cez medzinárodný plynovod, tak ako je to bežné v Európe, nie je možné uskutočniť. "A začali prichádzať s alternatívami, ktoré si však už žiadali určité investície a zasahovali do existujúcich právnych vzťahov spoločnosti Eustream," poznamenal.

"Nakoniec prišlo k sprevádzkovaniu nefunkčného plynovodu Vojany–Užhorod a Ukrajincom sa cez územie Slovenska začali dodávať prvé kubíky plynu. O tom, že ide o úspešný projekt, svedčí aj záujem dodávateľov, ktorí už vykúpili celú kapacitu až do roku 2019. Je zrejmé, že spätný tok na Ukrajinu je úspešným krokom tak pre nášho suseda, ktorý má alternatívu k ruskému dodávateľovi Gazpromu, ako aj pre slovenský Eustream, ktorému sa vložená investícia vráti už za rok prevádzky tohto plynovodu," priblížil.

Na druhej strane, reverzný tok plynu na Ukrajinu podľa neho veľmi nevyhovuje Rusom, keďže naštrbil ich monopolné postavenie. "Znížené septembrové dodávky plynu do Európy preto nemusia byť náhodné. Zároveň oba kroky znamenali vyšší dopyt do plyne, čo tlačí na rast cien na európskych energetických burzách," dodal Badida.