Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

SaS: Pri eurofondoch je potrebné zadefinovať jasné pravidlá

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Slovensku podľa liberálov hrozí na konci tohto roka prepadnutie niekoľko miliónov eur.

Bratislava 20. júna (TASR) - Slovensko zaostáva v čerpaní eurofondov a vykazuje veľkú chybovosť pri ich poberaní. Tvrdí to opozičná strana SaS, ktorá navrhuje, aby sa do budúcnosti uskutočnila presná analýza, ktorá by ukázala, do ktorých oblastí sa budú v novom programovom období prioritne investovať európske zdroje.

Strana SaS vyzýva podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu Richarda Rašiho (Smer-SD), aby prizval opozíciu do pracovnej skupiny, ktorá sa zaoberá partnerstvom pre politiku súdržnosti. "Chcel by som ho vyzvať, aby aj zástupcov opozície prizval do tejto pracovnej skupiny. Už teraz je veľmi dôležité sa zamýšľať nad tým, aké chceme mať priority v ďalšom rozpočtovom období. Preto by mali byť v tejto skupine aj zástupcovia opozície," uviedol na tlačovej konferencii líder SaS Richard Sulík.

Strana upozornila na správu Európskeho úradu boja proti podvodom OLAF, ktorý konštatuje, že na Slovensku je veľká chybovosť v čerpaní eurofondov v tomto programovom období. "Nedokážeme účinne riešiť a vyšetrovať tieto podozrenia. Týmto si robí Slovensko obrovskú hanbu," tvrdí Sulík.

Chybovosť podľa jeho slov síce mierne klesá, ale ešte stále je niekoľkonásobne vyššia ako v okolitých krajinách. "Slovensko posledné roky obsadzuje posledné miesto v EÚ pri nezrovnalosti čerpania európskych peňazí. Túto hanbu má na svedomí vláda Roberta Fica, resp. nová vláda Smeru-SD," tvrdí Sulík.

SaS je presvedčená, že čerpanie eurofondov musí mať transparentné pravidlá. "Čerpanie musí byť nárokovateľné, nie že úradníci budú rozhodovať, kto je dobrý a kto zlý, kto dostane a kto nie. Dostať eurofondy má každý, kto splní podmienky. Eurofondy by mali presmerovať najmä do infraštruktúrnych projektov," myslí si Sulík.

Slovensku podľa liberálov hrozí na konci tohto roka prepadnutie niekoľko miliónov eur. "Aj Najvyšší kontrolný úrad potvrdil náročnú byrokraciu, korupciu a klientelizmus v eurofondoch. Tento stav my už nezmeníme, ale aby sa toto neopakovalo, musíme už dnes diskutovať o tom, kam pôjdu eurofondy v novom programovom období po roku 2021," priblížil expert na eurofondy v SaS Ján Rudolf.

Podľa neho je potrebné nastaviť a jasne zadefinovať prioritné oblasti na Slovensku, do ktorých by mali európske prostriedky smerovať. "Nedá sa to bez analýzy prioritných sektorov v ekonomike. Musíme analyzovať absorpciu jednotlivých sektorov a povedať si, do čoho chce Slovensko naliať peniaze," dodal Rudolf.