Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

R. FICO: Už máme prvý náčrt aj tretieho sociálneho balíka

Z pracovného snemu strany Smer - sociálna demokracia 23. mája 2015 v Bratislave. Na snímke predseda strany SMER-SD Robert Fico. Foto: FOTO TASR - Michal Svítok

Ak Smer uspeje v parlamentných voľbách, tretí balík sa stane súčasťou programového vyhlásenia vlády.

Bratislava 23. mája (TASR) - Strana Smer-SD plánuje koncom tohto roka pripravovať aj tretí sociálny balíček. Uviedol to na dnešnej tlačovej konferencii po skončení pracovného snemu predseda strany a vlády Robert Fico. Ak Smer uspeje v parlamentných voľbách, tretí balík sa stane súčasťou programového vyhlásenia vlády. "Na konci roka 2015 budeme pripravovať tretí sociálny balík. Budú v ňom veľmi zaujímavé prekvapenia, lebo už dnes máme prvý náčrt tretieho sociálneho balíka k dispozícii," avizoval Fico. Stáť by mohol približne 400 miliónov eur.



Zároveň upozornil, že na financovanie prvého a druhého balíka neboli použité žiadne peniaze z predaja štátneho majetku a financovanie nemalo negatívny vplyv na dlh a deficit verejných financií. "Ak sa štátu darí, musí sa vláda podeliť s občanmi, lebo inak necítia dobré výsledky. Občan nevie ako má pocítiť, že je deficit nižší ako 3 % hrubého domáceho produktu (HDP)," zdôvodnil predstavenie druhého balíčka Fico.



Ten obsahuje napríklad opatrenia ako zvýšenie minimálnej mzdy tak, aby sa priblížila k hranici 400 eur, zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) od 1. januára 2016 na 10 % na vybrané základné potraviny, akými sú čerstvé mäso, mlieko, maslo a chlieb, zníženie doplatku na lieky pre deti a dôchodcov, či obnovu spoločných priestorov nemocníc, opatrenia zamerané na podporu rodín a pomoc regiónom s vysokou mierou nezamestnanosti. Taktiež sa má zvýšiť materská dávka a rodičovský príspevok.

Premiér zároveň uviedol, že v druhom sociálnom balíčku bude najdrahším opatrením zníženie DPH na vybrané potraviny, náklady by mali približne predstavovať do 100 miliónov eur. "Zníženie DPH o 10 % je pozitívne brutálne opatrenie, pretože to nie je zníženie o jedno percento. Zníženie DPH na potraviny z 20 % na 19 % by pre občana nemalo žiadny význam, lebo to neuvidí na cene potravín. Myslím si, že 10-% zníženie bude u vybraných produktov viditeľné," dodal premiér.