Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

M. Horský: Smer sa radí k stranám, ktoré chcú chytiť každého za srdce

Foto: TABLET.TV
Ekonóm SAV Vladimír Baláž Foto: Teraz.TV

Podľa analytikov vláda druhým sociálnym balíčkom zahŕňa voličov dávkami.

Bratislava 23. mája (TASR) – Smer-SD si v predvolebnom roku uvedomuje celospoločenské očakávania či potreby a reaguje na ne. Strana, ktorá akcentovala svoje stredoľavicové postoje a záujmy pracujúcich, sa postupne presúva do polohy strán, ktoré sa usilujú chytiť každého za srdce. Pre TASR to povedal politológ Michal Horský. Reagoval tak na 2. sociálny balík, ktorý dnes predstavil Robert Fico na pracovnom sneme strany Smer-SD.



Navrhnutých 15 opatrení v tomto balíku je podľa Horského dobrou správou nie len pre mladých, starých či rodiny, ale pre celé Slovensko. "Je to vážna ponuka na volebné rozhodnutia občanov, ale aj výzva politickým konkurentom," skonštatoval politológ. Tvrdí, že pred opozíciou stojí teraz vážna výzva hľadať politickú alternatívu a program.

Podľa politológa Jána Baránka je tento sociálny balíček racionálnejší, ako bol ten prvý. "Chýba mi tu však podpora strednej vrstvy. Bez podpory jej rastu nebudú peniaze na podporu najchudobnejšej časti obyvateľstva, pre ktoré sú tieto opatrenia určené," uviedol pre TASR. Podľa Baránka treba pochváliť v druhom sociálnom balíku prorodinné opatrenia ako zvýšenie materskej dávky, rozšírenie kapacít materských škôl či zvýšenie príspevku na starostlivosť o dieťa. "Tieto veci nemožno kritizovať, ale treba ich pochváliť," myslí si politológ.



On sám sa však pozastavil nad opatreniami ako príspevok na zatepľovanie domov a energetické investície v bytovkách. "Tu nie je vyšpecifikované, či sa to bude týkať regiónov mimo Bratislavy s istou mierou nezamestnanosti a chudoby, lebo takto to vyzerá, že to bude platiť všade," vysvetlil Baránek. Ďalej mu nie je celkom jasný ani príspevok pre domácnosti na ekologické zdroje energie a nevie, ako chce vláda presadiť výhodný bankový účet pre každého. V sociálnom balíku mu chýba aj zníženie DPH na knihy. "Sú tam racionálne opatrenia, niektoré sú otázne a sú tam opatrenia, na ktoré neviem, kde chcú zobrať peniaze, pokiaľ by boli tak plošné, ako som ich pochopil," priblížil.

Baránek považuje tieto opatrenia za súčasť predvolebného roka. No je to podľa neho pochopiteľné. "Toto je výhoda každej vlády. Keď bude opozícia pri moci a vydrží pri nej, urobí to isté. Baviť sa môžeme len o tom, aké z opatrení mohlo prísť skôr," dodal.

ANALYTICI: Vláda druhým sociálnym balíčkom zahŕňa voličov dávkami

Vláda Roberta Fica niektorými opatreniami, ktoré dnes predstavila v rámci druhého sociálneho balíčka, dobieha to, čo doteraz nestihla urobiť. Navyše by mali opatrenia predstavovať najmä investície, ktoré sa štátu vrátia, napríklad v podobe nárastu zamestnanosti. Nemali by mať vo väčšine prípadov charakter výdavkov. Zhodujú sa na tom odborníci.

Prognostik Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž skonštatoval, že druhý sociálny balíček je zameraný na voličov nižšej a strednej vrstvy. "Je pred voľbami a vláda zahŕňa dávkami voličov, ktorí sú nižšej a strednej vrstvy. Je to úplne normálne, pred voľbami sa jednoducho rozhadzuje. Nie som proti balíčku ako takému, súhlasím s niektorými opatreniami, ale ako celok vidím, že sú to len výdavky, ktoré vo väčšine prípadov nebudú prinášať žiadne ekonomické efekty," uviedol pre TASR Baláž.



Je preto presvedčený, že opatrenia by mali mať viac "investičný" charakter. "Keď má výdavok investičný charakter ako v prípade rozširovania kapacít škôlok, vráti sa na vyššej zamestnanosti, tým aj na vyššom výbere daní," vysvetlil Baláž.

Riaditeľ Inštitútu zamestnanosti Michal Páleník je presvedčený, že vládna strana mala rozširovanie kapacít materských škôl odštartovať už dávno. "Slovensko má dlhodobo problém s materskými školami. Vnímam to ako napravenie negatív, čo sa za posledné tri roky udiali, respektíve je to dobehnutie toho, čo sa malo za tri roky urobiť," zhodnotil Páleník.

Viliam Páleník
Foto: Tablet.TV


Vládna strana Smer-SD dnes ohlásila aj zvýšenie materskej dávky a príspevku na starostlivosť o dieťa. "Slovensko potrebuje rodinnú politiku, pretože miera pôrodnosti je veľmi nízka. Otázkou je, či práve tieto opatrenia zvýšia pôrodnosť, nemyslím, že sa tak stane. Možno, že mladým ľuďom by najviac pomohli nejaké štartovacie byty," priblížil Baláž.

Ďalším opatrením z druhého sociálneho balíčka je zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) na vybrané potraviny z 20 % na 10 %. "Pre nízkopríjmové sociálne vrstvy je to dôležité, lebo potraviny v spotrebnom koši tvoria významnejšiu položku ako pre stredné alebo vyššie vrstvy. Otázkou je, či sa toto zníženie DPH premietne v celej miere do zníženia cien potravín. Bude to závisieť od toho, akú maržu majú obchodníci pri jednotlivých potravinách," zhodnotil Baláž. Zároveň upozornil, že toto opatrenie bude mať negatívny vplyv na rozpočet. "Bude to znamenať zníženie príjmov štátneho rozpočtu," podotkol Baláž.

Vláda chce zvýšiť aj minimálnu mzdu tak, aby sa priblížila k hranici 400 eur. "Je to štandardná valorizácia, nie je to extrémne vysoké číslo. Nedá sa povedať, že by to malo mať negatívne účinky," skonštatoval Páleník. Podľa neho by však mala vláda sledovať, či zamestnávatelia zvýšenie mzdy dodržiavajú. "Máme státisíce ľudí, ktorí sú mimo legislatívy o minimálnej mzde, čo nie je vôbec dobré. Hovorím o živnostníkoch a dohodároch," doplnil Páleník.

Premiér Robert Fico ohlásil aj väčšiu podporu pre regióny s vysokou nezamestnanosťou. Má byť vytvorený mechanizmus, podľa ktorého majú primárne smerovať investície do oblastí, kde bude miera nezamestnanosti nad 20 %. "V okresoch ako Rimavská sobota, či Revúca sa za tri roky počet nezamestnaných nezmenil. Tri roky na tieto regióny vláda kašľala, ak tam niečo urobila, tak to nemalo efekt. Pevne verím, že konečne sa začne v týchto regiónoch niečo robiť," dodal Páleník.