Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

ANALYTIK: Plynovod Nord Stream II by umožnil Rusom výber prepravcu

Jozef Badida Foto: Teraz.TV

Slovenský prepravca plynu Eustream podľa analytika v dnešnej situácii ani nemusí zapínať kompresory, čím má nižšie prevádzkové náklady a inkasuje tiež za virtuálnu prepravu plynu.

Bratislava 11. septembra (TASR) - Prípadné spustenie plynovodu Nord Stream II umožní Rusom vyberať si medzi viacerými možnosťami prepravy plynu, a teda plyn pre ČR a Nemecko by už Slovenskom prúdiť nemusel. Uviedol to pre TASR analytik portálu energieprevas.sk Jozef Badida v reakcii na predbežnú dohodu ruského Gazpromu a západných energetických koncernov, podľa ktorej by sa mala prepravná kapacita Severného prúdu rozšíriť na dvojnásobok.

To, či je dlhodobý kontrakt typu "prepravuj-alebo-plať," platný do roku 2028, skutočne "nepriestrelný", ukáže podľa Badidu až reálna situácia, kedy si Rusi budú môcť vyberať z viacerých prepravcov.

"Eastring je jedným z riešení, ktoré v kritickej dobe - existencie konkurenčných trás, môže spoločnosti Eustream pomôcť zachovať si pozíciu európskej plynárenskej tepny. Avšak prípadným obídením Ukrajiny môže stratiť podporu Európskej komisie," upozornil Badida.

Slovenský prepravca plynu Eustream podľa neho v dnešnej situácii, keď plyn reálne tečie v smere z Čiech do Rakúska a spätne na Ukrajinu, ani nemusí zapínať kompresory, čím má nižšie prevádzkové náklady a inkasuje tiež za virtuálnu prepravu plynu. "Práve spätný tok na Ukrajinu je nielen pomoc nášmu východnému susedovi, ale zároveň aj vynikajúca obchodná príležitosť, ktorú Eustream dokázal patrične využiť," dodal analytik portálu energieprevas.sk.